4. Türk Konseyi Zirvesi, Bodrum’da başladı

Türk Dili Konulan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Muğla’nın Bodrum ilçesi başladı. Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı zirveye; Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan devlet başkanları ve bakanları katılıyor....

Google Haberlere Abone ol
4. Türk Konseyi Zirvesi, Bodrum’da başladı

Türk Dili Konulan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Muğla’nın Bodrum ilçesi başladı. Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı zirveye; Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan devlet başkanları ve bakanları katılıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde iki gün sürecek Türk Konseyi’nin 4. Zirvesi Bodrum’da başladı. Zirve’ye Türk Konseyi üyeleri Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları da katılacak. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün misafiri olarak Zirve’ye iştirak ediyor. Türk Konsey’in ilk toplantısı üye ülkelerle Türkmenistan’ın dışişleri bakanları toplantısı ile resmen başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde ağırlıklı konu turizm oldu. Bu yılki Zirve, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan üye ülkelerin sahip olduğu zengin tarihi ve kültürel değerlere vurgu yapılması amacıyla “turizm alanında işbirliği” temasıyla gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede, Türk Konseyi üyesi ülkelerin Turizmden sorumlu bakanları da Zirve’de yer alıyor. Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde Türkiye’yi Ahmet Davutoğlu temsil ederken, toplantıya Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev, Kazakistan Dişişleri Bakanı Erlanİdrissov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Rashid Meredov katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başbaşa görüşmesinden sonra konuk devlet başkanları onuruna resmi akşam yemeği verecek. 4. Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi, yarın Cumhurbaşkanı Gül’ün açılış konuşması ile başlayacak. Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile misafir ülkelerin Dışişleri, Kültür ve Turizm bakanları katılıyor.

Türk Cumhuriyetleri arasındaki çok yönlü ilişkileri kurumsal bir çerçevede geliştirmek hedefiyle 2010 yılından bu yana düzenlenen Türk Konseyi Zirveleri, kardeş Türk Cumhuriyetleri arasındaki çok taraflı işbirliğinin, halkların yararı ile bölgesel istikrar ve refaha katkıda bulunacak şekilde güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl farklı bir ülkede toplanıyor.

CİHAN

Yorumlar