4 kuralını unutmayın şekeriniz dengede kalsın!

Obezite ve sağlıksız beslenme, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin oluşumunda ana nedenler arasında bulunuyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Oğuz Kaan Ünal, diyabete karşı dikkat edilmesi gereken 4 kuralın...

Google Haberlere Abone ol
4 kuralını unutmayın şekeriniz dengede kalsın!

Obezite ve sağlıksız beslenme, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin oluşumunda ana nedenler arasında bulunuyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Oğuz Kaan Ünal, diyabete karşı dikkat edilmesi gereken 4 kuralın altını çizdi.

Hastalığın gelişimini tetikleyen ve hızlandıran en önemli şeyin çevresel faktörlerdeki olumsuzluklar olduğuna dikkat çeken Ünal, bunların başında obezite ve hareketsiz yaşam geldiğini kaydetti.

BESLENMEDE 4 KURAL

Egzersizin önemini belirten Ünal, diyabet hastalarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken 4 kuralı şöyle ifade etti: “Öğünleri düzenli olarak almak ve uzun süreli aç kalmamak. Bu anlamda da ara öğün kavramını benimseyip hayata geçirilebilmek. Öğünlerin porsiyonlarını küçültmek. Glisemik indeksi ve yağ oranı yüksek gıdaları menülerden çıkartabilmek. Her gıda türünden yeteri kadar almak ve lifli gıdaların tüketimini arttırmak.”

“Diyetle ilgili bu düzenlemelerin yapılabilmesi kilo verebilmeyi sağlıyor ve dolayısı ile insülin direncinin de oluşmasını engellemiş oluyor” diyen Ünal, şöyle devam etti: “Egzersiz içinse haftada en az 3 gün, 45 dakika-1 saat arası tempolu ve kesintisiz yapılacak olan bir yürüyüş, diyabetin zeminini oluşturan insülin direncinin oluşmasını engellediği gibi kan dolaşımının düzenlenmesini ve metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar yüzde 5’lik bir kilo kaybı ve 30 dakikalık düzenli bir yürüyüş programı ile diyabete yakalanma sıklığının yüzde 50 oranında azaltılabildiği gösteriyor.”

BEL ÇEVRESİ GENİŞ OLANLAR DİKKAT

Ailede diyabet öyküsü olanlar, boy-kilo oranı olan vücut kitle indeksi normalin üstünde bulunanlar, bel çevresi geniş olanlar, gebeliği sırasında şeker hastalığına yakalananların diyabete yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirten Ünal, diyabetin takibinde dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: “3 ayda bir HbA1c ve idrar tahlilinin de içinde olduğu biyokimyasal analiz, ortalama 6 aylık kandaki yağ oranı profilinin bakılması, yılda bir idrarda protein kaçağının kontrolü, hekim önerisine göre 6 ay - 1 yıl aralarla kardiyoloji, göz, nöroloji ve ağız-diş kontrollerinin yapılması, yıllık olarak grip aşılarının yaptırılması gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar