4 Kıza Devlet Yurdunda 6 Yıl Süren Taciz

Elazığ'daki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi'nden kaçan 4 kız çocuğunun ifadeleri dehşete düşürdü.

Google Haberlere Abone ol
4 Kıza Devlet Yurdunda 6 Yıl Süren Taciz

Elazığ'da yurttan kaçan 4 kızın ifadeleri dehşete düşürdü. 6 sene boyunca istismara uğradıklarını anlatan kızlar, yaşadıklarını anlatmalarına karşın muamele yapılmadığını savundu. Yurdun müdür yardımcısı ve psikoloğunun da tacizleri raporladığı fakat yetkililerin 'sessiz' kaldığı ortaya çıktı.

'TACİZ YÜZÜNDEN KAÇTIK'

Elazığ'daki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi'nden kaçıp jandarma yönünden olan S.E., B.E., E.K ve E.A. isimli 4 kız çocuğu, ifadelerinde merkezde cinsel taciz ve şiddete maruz kaldıkları için kaçtıklarını söyledi. İddia üstüne tetkik başlatan jandarma, merkeze rehabilite amacıyla getirilen kız çocuklarının, 2007-2013 yıllarında cinsel istismar, taciz ve şiddete maruz kaldığı bilgisine ulaştı.

YETKİLİLER SESSİZ KALDI

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 2014/3637 dosya numarasıyla başlattığı soruşturmayla ilgili jandarmanın hazırladığı fezlekede, yurtta kalan öteki kızların da ifadesi yer aldı. Fezlekede, kızların, defalarca birtakım görevlilerin cinsel tacizlerine maruz kaldıkları, 2 kızın intihara kalkıştığı, birinin us hastanesinde bir zaman tedavi gördüğü, vaziyeti yöneticilere anlatmalarına karşın muamele yapılmadığı söylendi.

ŞÜPHELİLER BAŞKA MERKEZDE

Savcılık, cinsel istismar, taciz ve şiddet uyguladıkları iddia edilen şüphelilerden A.S., N.Y., S.D., C.Ç., İ.D. ve H.A.'nın ifadesini aldı. Kızlarla 'gönül ilişkisi' yaşadıklarını doğrulayan N.Y. ve S.D., öteki suçlamaları reddetti. Merkezin müdürü Ş.C. de taciz ve cinsel istismara tanık olmadığını belirterek 'Bu çeşit şikâyetler üstüne idari soruşturmalar açıldı. Ancak delil ve delil olmayınca muamele yapılmadı. Eğer varsa böyle bir vaziyet suçlular lüzumlu cezayı alsınlar' dedi.

Müdür Ş.C. soruşturmanın devam etmesi itibarıyla konuşamayacağını söyleyerek 'Eski bir mevzu. Adı geçen kızlar ve bir tanesi dış suçlanan personel de bundan sonra merkezde kalmıyor' dedi.

'TACİZİ GÖZLERİMLE GÖRDÜM'

Merkezin müdür yardımcısı Z.K. ise tacizlere tanık olduğunu anlattı:

'Çalışanlardan A.S.'nin, kız çocuğu E.K.'ye cinsel tacizlerde bulunduğunu gözlerimle gördüm. Merkez personeli N.Y. ile kuruluş personeli S.D.'nin kurumun banyosunda kızlarla cinsel beraberlik yaşadıkları, yakalanmamaları için birbirlerine gözcülük yaptıklarını da takiple saptama ettim. Durumu müdür Ş.C. ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Z.A.K.'ya ilettim. Kurum müdürü, 'Bana yakın olduklarını düşündüğün personeli kurumdan uzaklaştırmak istiyorsun' diyerek konuyu geçiştirdi. Şirket elemanı şekilde merkezde çalışan C.Ç.'nin de kızları taciz ettiğini saptama ettim. Yine Y.B. isimli kız çocuğu cam parçası ile kendisine ziyan vermeye çalıştı. Kız çocuğu, kurumda çalışan C.Ç.'nin tacizlerine dayanacak gücü kalmadığı için kendisine ziyan verdiğini söyleyince C.Ç.'nin kurumdan uzaklaştırılması için resmi yazıyla lüzumlu yerlere ilettim.'

TACİZLERİ GÜNLÜĞE YAZMIŞLAR

Soruşturmada bir kız çocuğunun incelenen günlüğünde, 'S. denilen şahıs benden faydalandı. Bana sigara getirdi, telefonunu getirdi. Keşke hiçbirisi olmasaydı' diye yazdığı, başka bir kızın ise 'N. diye bir tanesi var. Gözlerime aşık olmuş. Çok sapık biri' diye bir yazıyı kaleme aldığı belirlendi.

Mağdur kızlar yaşadıklarını bir bir anlattı. İşte o kalp dağlayan sözler:

'SADECE ELAZIĞ DEĞİL'

Mağdur kızlardan E.K. başka yurtlarda da aynı şeyler yaşadıklarını söyledi:

'Diyarbakır'da yurtta bulunduğum sırada (11-12 yaşlarındayken) da spor hocası H.A. ile 2009-2010 yıllarında ilişkiye girdik.'

'BAŞHEKİM YARDIMCISI DA...'

Mağdurlardan S.E. de şu iddialarda bulundu: 'Muş'ta yurtta kaldığım çağda görevli İ.D., cinsel tacizlerde bulunup şiddet uyguladı. Müdüre bildirmeme karşın muamele yapılmadı. Sonra Elazığ'a geldim. Burada baskı itibarıyla G.Ö. isimli kız kurumdan kaçtı. Tacizlerle ilgili müdüre dilekçe verdim, lakin muamele yapılmadı. Görevli C.Ç. yurttaki kızlara sarkıntılık yapıyordu. Bu konuyu da müdür duydu ve bu şahıs başka kuruluşa gönderildi. Önceden tanıdığım bir hastanenin başhekim yardımcısından katkı istedim, katkı edeceğini söyleyerek beni götürdüğü talebe evinde zorla ilişkiye girdi.'

Psikologun raporunda yer saha çarpıcı tespitler:

'9 YAŞINDAN BERİ TACİZE UĞRUYORMUŞ'

Harput'taki merkezin psikoloğu S.E.'nin fezlekede yer saha raporunda da şunlar kaydedildi: 'Çocuklardan E.K., kurumda çalışan N.Y., A.S. ve U.'nun kendisine 9 yaşından itibaren tacizde bulunduğunu söyledi. Çocuklardan Y.B. ve M.E. de müessese çalışanı C.Ç.'nin, tacizde bulunduğunu, Y.B.'nin, bundan usandığını, kurtulmak için kollarını kestiğini, Elazığ Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi'ne götürüldüğünü de anlattı. Yaşananları il müdürü Z.A.K.'ya bildirdim. Soruşturma açıldı.

'BENİ DE TEHDİT ETTİLER'

Yine çocuklar, kuruluş personeli S.D.'nin, kız çocuğu E.A. ile ilişkiye girdiğini anlattı. Kızlarının anlattıklarını ilettiğimde, Sosyal Hizmetler İl Müdürü, birlikte çalıştığı bir yakını vasıtası ile bana ulaşarak, 'Başına fena şeyler gelebilir, stabil hale geçmen senin için daha hayırlı olacak' diye imalı biçimde uyarıldım.' (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar