38 kişinin öldüğü Kuşkonar katliamı davası kapatıldı

Şırnak’ta korucu olmayı kabul etmeyen Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturma kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol
38 kişinin öldüğü Kuşkonar katliamı davası kapatıldı

Şırnak’ta korucu olmayı kabul etmeyen Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturma kapatıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı geçtiğimiz ay zaman aşımına iki gün kala ‘görevsizlik’ kararı vererek askeri savcılığa göndermişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı ise, 26 Mart 2014 tarihi itibariyle “kasten adam öldürme” suçu yönünden davanın zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Mağdurların avukatı Tahir Elçi, karara itiraz edeceklerini belirterek, “20 yıldır dosya mahkemeler arasında gidip geliyordu. Devlet vatandaşını bombaladı, sonra failleri açıklamıyorum diyerek soruşturmayı kapattı. Bu Anayasa ve AİHM’nin açık ihlalidir” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iki yıl önce tozlu raflardan indirilen dosya kapsamında, ilgili kurumlara yazı yazılmış, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, bombalamanın olduğu gün ve saatte bölgede herhangi bir uçağın uçmadığını bildirmişti. Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, savcıya detaylı bilgi ve belgeler göndermişti. Belgede, "1994 yılında Şırnak ili batısı ile Kuzeybatısı 10 NM (18.55 km)'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından iki uçuş icra edildiği tespit edilmiştir." denilmiş ve bombardıman kabul edilmişti. Bunun üzerine soruşturma yeniden ele alındı, bombalanan köylerde keşif yapılmasına karar verildi. Ancak faili meçhuller savcısının görevden alınmasından sonra dosya ‘görevsizlik’ kararı verilerek askeri savcılığa gönderildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, kendisine 24 Mart’te gönderilen dosyayı 9 Nisan’da karara bağladı. 26 Mart 2014 tarihi itibariyle zaman aşımı süresinin dolduğunu belirtti. Dosyada emekli askerler Hasan Kundakçı, Adnan Karaardıç, İbrahim Erge, Metin Hazar şüpheli sıfatıyla yer alıyordu.

SALDIRIYI PKK'NIN YAPMADIĞI ANLAŞILDI

38 köylünün bombalanarak öldürülmesiyle ilgili soruşturma dosyası yıllarca Şırnak ile Diyarbakır mahkemeleri arasında gidip geldi. Olayla ilgili Şırnak’ta ilk soruşturma 1994 yılında açıldı. Dosya 07.04.1994 tarihinde görevsizlik kararı verilerek Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne gönderildi. Diyarbakır DGM Başsavcılığı, eylemi PKK’nın gerçekleştirildiğine dair dosyada delil bulunmadığı gerekçesiyle 13.03.1996 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı yeniden Şırnak'a gönderdi. Eylemin PKK tarafından yapıldığında ısrar eden Şırnak Cumhuriyet Savcılığı, dosyayı tekrar Diyarbakır’a gönderdi. Diyarbakır’daki savcılar ise dosyayı 2005 yılında askeri savcılığına gönderdi. Askeri savcılık, olay gününde askeri helikopter ve uçağın o bölgede uçmadığını belirterek dosyayı 2006 yılında yeniden Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Şırnak dosyayı bu sefer 2007 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Özel yetkili savcılık, soruşturmayı başlattı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden bilgi istedi. Sivil havcılık, 26.03.1994 tarihinde Şırnak’ta Panter 60 çağrı adlı iki adet F4 savaş uçağının mühimmatı ile kalkıp 11.24'de indiği, aynı gün saat 11.00 da ise Kaplan 05 çağrı adlı iki adet F16 savaş uçağının mühimmatı ile birlikte kalkıp saat 12.20'de indiğini bildirdi. Böylece faillerine izine rastlanmış ve bombalamanın savaş uçakları tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Savcılık, soruşturma derinleştirdi ve o dönem bombalama emrini veren komutanların isimlerini belirledi. Bu arada Hava Kuvvetleri Komutanlığı da gönderdiği yeni belgelerle o tarihte uçakların bölge uçtuğunu belirti. Savcı, sorumlular hakkında dava açmaya hazırlanırken geçtiğimiz ay görevden alındı ve dosyaya ‘görevsizlik’ kararı verilerek askeri savcılığa gönderildi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı, söz konusu olayın Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçakların sivillerin bulunduğu yerleşim yerlerini kasten bombalaması sonucunda gerçekleştiğini gösteren hiçbir delil bulunmadığına karar verdi. Savcılık, “ Bu anlamda kasten adam öldürme suçundan bahsedilmesinin mümkün olmadığı, kastın aşılması suretiyle ölüme neden olma ile taksir veya ihmale dayalı suçlar yönünden dosyanın Askeri Savcılığımıza intikalinden önce ve 26 Mart 2014 tarihi itibarıyla da kasten adam öldürme suçu yönünden dava zaman aşımı süresinin dolduğu, 20 yıllık süre zarfında 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 104'üncü maddesinde sayılan zaman aşımını kesen herhangi bir usul işleminin de gerçekleşmediği, bu doğrultuda olay yönünden oluşabilecek muhtemel suçlar açısından dava zaman aşımı sürelerinin dolmuş olması nedeniyle kovuşturma olanağının bulunmadığı anlaşılmıştır.” kararını vererek soruşturmayı kapattı.

ELÇİ: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ
Mağdurların avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 2006 yılında dosyayı AİHM'e taşıdıklarını ve Türkiye’nin iki ay önce rekor tazminata 2 milyon 305 bin Euro'ya mahkum ettiğini hatırlattı. Elçi, “Ne yazık 20 yıldır adli ve idari makamlar bombalamanın faillerini tespit edemedi ve dosya soruşturma kapatıldı.” dedi. Devletin yurttaşlarına karşı yaptığı bir katliamın belgeleriyle ortada olduğunu anlatan Elçi, “ Devlet ‘benim personelim sivil insanları karşı katliam yaptı ve ben kimliklerini tespit edemiyorum o yüzden soruşturmayı kapattım’ diyor. Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ve Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler hükümlerine göre devlet görevlilerinin sorumlu olduğu eylemler insanlığa karşı olduğu için zaman aşımına uğramayacağını belirtiyor. AİHM bu olayla ilgili verdiği kararda faillerin bulunup yargılanmasını açıkça belirtmişti. Savcılığın bu kararı AİHM’nin kararını yerine getirmiyorum demektir. Bu ciddi bir aykırı. Bu konuyla ilgili itirazda bulanacağız.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar