32 yılda 13 bin 441 polise özel harekat eğitimi verildi

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı, özellikle 1990’lı yıllarda terörle mücadelede gösterdiği başarılarla teşkilatın göz bebeği haline gelen özel harekât polislerinin zorlu eğitim sürecini kamuoyuyla paylaştı....

Google Haberlere Abone ol
32 yılda 13 bin 441 polise özel harekat eğitimi verildi

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Daire Başkanlığı, özellikle 1990’lı yıllarda terörle mücadelede gösterdiği başarılarla teşkilatın göz bebeği haline gelen özel harekât polislerinin zorlu eğitim sürecini kamuoyuyla paylaştı.

Özel Harekat Dairesi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, şubenin kurulma amacı şöyle anlatıldı: "Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarmak, yüksek tehdit altında bulunan devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak amacıyla teşkilatlandırılmıştır.”

Şubenin 1982 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde ‘Özel Hareket Şube Müdürlüğü’, Ankara, İstanbul, İzmir’de ise ‘Özel Harekât Grup Amirlikleri’ şeklinde teşkilatlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada 1987 yılında ise Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekât Dairesi Başkanlığı bünyesinde ‘Özel Hareket Şube Müdürlüğü’ olarak 1993 yılına kadar faaliyet gösterdiği belirtildi. Bu tarihten itibaren de Terörle Mücadele’den ayrılarak Özel Harekat Daire Başkanlığı olarak işlevini sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

GÖNÜLLÜK ESASINA GÖRE PERSONEL SEÇİLİYOR

Ülke genelinde 56 ilde özel harekat şubesinin hizmet verdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, birime alınacak personel seçiminde gönüllülüğün esas alındığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Özel harekat eğitimine tabi tutulan personele özel harekat birimlerinde kullanılan her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konularında eğitim verilir." denildi.

Teşkilatın kuruluşundan günümüze amir-memur toplam 13 bin 441 personele özel harekât kursu verildiğinin altı çizilen açıklamada, eğitimi tamamlayanların her şart altında görev yapacak potansiyelde görevlerine başladıklarına dikkat çekildi. CİHAN

Yorumlar