300 yıllık su değirmeni teknolojiye meydan okuyor

Samsun'un Havza ilçesine bağlı Yenice köyü mezrasında bulunan buğday, çavdar, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülen 300 yıllık su değirmeni, teknolojiye adeta meydan okuyor.

Google Haberlere Abone ol
300 yıllık su değirmeni teknolojiye meydan okuyor

Samsun'un Havza ilçesine bağlı Yenice köyü mezrasında bulunan buğday, çavdar, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülen 300 yıllık su değirmeni, teknolojiye adeta meydan okuyor.

Tersakan Irmağı üzerinde kurulan ve yıllardır hizmet veren 30'a yakın değirmen kapanmasına rağmen 300 yıllık tarihi değirmen çarkını döndürmeye devam ediyor. Tarihi değirmenin Avrupa ülkelerinden bile müşterisi var. Köyde yaşayan Mehmet Pehlivaner ve ailesi tarafından işletilen su değirmeni, tarihi yapısı ve doğal güzelliğiyle de ilgi çekiyor.

Mehmet Pehlivaner (78) yaptığı açıklamada, 70 yıldır değirmende çalıştığını, 100 yıldır değirmeni ailesinin işlettiğini söyledi. Pehlivaner, “Hayatım burada geçti. Çevre illerden ve bölgeden gelenlere un öğüttük. Fabrikaların çoğalmasıyla müşteriler azaldı, değirmende genelde yem kırma işlemi yaptık. Irmak boyunca 30'a yakın su değirmeni vardı. Ancak bu değirmenlerin çoğu zamanla teknolojiye yenik düşerek kapandı. Çalışan tek değirmen bizimki." dedi. Değirmen taşlarının özel olarak Çorum'un Palabıyık bölgesinden getirildiğini ifade eden Pehlivaner, işlerin yoğun olduğu dönemlerde bir değirmen taşının 10 yıl dayandığını ancak son zamanlarda işlerin az olması nedeniyle 20 yılda bir taş değiştirdiklerini kaydetti.

Köy muhtarı Mustafa Erol ise 250 yıl önce köy kurulurken değirmenin mevcut olduğunu, çevre il ve köylerden değirmenin yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Almanya'da yaşayan Merzifonlu Zeynel Kalkan da değirmende çavdar unu öğüttüğünü anlattı. Değirmene arkadaşlarının tavsiyesi üzerine geldiğini dile getiren Kalkan, "Sohbet ederken buradaki değirmenden haberim oldu. Daha sağlıklı olacağını düşündüğüm için çavdar alarak burada çektirdim. Almanya'da da 'kara ekmek' dediğimiz ekmeği yiyoruz. Unun bir kısmını Almanya'ya götüreceğim." diye konuştu.

Değirmen işletmecisi 78 yaşındaki Pehlivaner, böyle tarihe mal olan işletmeleri yaşatmak gerektiğini, kendisinden sonra gelen neslin ecdadının neye gönül verdiğini bilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Pehlivaner, ömrünün son demine kadar bu beldede değirmenin çarkını döndüreceğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar