300 Türk'ün yakılarak katledildiği Yanık Cami vefa bekliyor

Ermeni çeteleri tarafından 1915'te 300 Türk'ün yakılarak katledildiği Ardahan Halilefendi Mahallesi'nde bulunan Yanık Camii vefa bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
300 Türk'ün yakılarak katledildiği Yanık Cami vefa bekliyor

Ermeni çeteleri tarafından 1915'te 300 Türk'ün yakılarak katledildiği Ardahan Halilefendi Mahallesi'nde bulunan Yanık Camii vefa bekliyor. Vahşetin yıl dönümünde Yanık Caminin sahipsiz kalması yürek burkuyor.

Ardahan Kalesi eteklerindeki Arap Camii, 1915'te Ermeni çetecilerin katliamına sahne oldu. Namaz kılan 300 Türk'ün yakılarak katledildiği Arap Cami'nin adı, yapılan tadilattan sonra Yanık Cami olarak değiştirildi. Ardahan'da 1915 yılında Ermeni çeteciler tarafından, namaz kılan 300 Türk'ün yakılarak öldürüldüğü Arap Cami'ne, bu olay nedeniyle daha sonra Yanık Cami adı verildi. Ardahan Kalesi yakınlarındaki Yanık Cami'nin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı ise bilinmiyor. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ardından Ermeni saldırısı nedeniyle harap olan cami, orijinal özelliğini kaybetmiş. Caminin, tarihi kaynaklarda 1915 yılına kadar ayakta olduğu belirtiliyor. Ermeni çetecilerin saldırısından sonra tahrip olan caminin bulunduğu alana 2003 yılında, katledilen Türkler anısına 'Yanık Cami Anıtı' yapıldı.

Yanık Caminin şu andaki durumu içler acısı. Caminin bulunduğu alan terk edilmiş ve de atıl durumda. Halilefendi Mahallesi içerisinde bulunan cami kaderine bırakılmış durumda. Ardahan'ı Tanıtma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Burak Taştan, dernek olarak bir proje yaptıklarını belirtip şunları söyledi: "Yıl dönümünde 'Serhat Şehri Ardahan Tarih ve Kültürünü Yaşıyor' projesi kapsamında kurtuluştan bugüne Ardahan fotoğrafları ve birde Yanık Camiyi anlatacak fotoğraf eşliğinde Yanık Cami'nin bulunduğu alanda bu sergiyi gerçekleştirmek istiyoruz. Bir gerçek var ki; burada insanlarımız katledilmiş. Biz o insanların torunları olarak bu camiye sahip çıkmak zorundayız. Dedelerimizden dinlediğimiz kadarıyla camide yakılan insanların yağları Kura Nehri'ne karışmış ve nehir günlerce bulanık akmış. Bir vahşet var ortada. Hiçbir millete düşmanlık beslemiyoruz sadece dedelerimizin namaz kılarken yakıldığı camiye sahip çıkmak istiyoruz. Biz dernek olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız."

Camiyle ilgili görüşlerini aktaran Taştan, ''Camiden şu anda eser yok. Ortada sadece anıt olarak bir maketi duruyor. Dernek olarak gerekli çalışmaları yapacağız, camiye sahip çıkacağız.'' şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar