30 işçinin öldüğü 17 Mayıs grizu faciasında 'hüzünlü' anma

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi -540 kodunda maden ocağında, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 madenci, olayın meydana geldiği kuyu başında dualarla anıldı. Önce maden...

Google Haberlere Abone ol
30 işçinin öldüğü 17 Mayıs grizu faciasında 'hüzünlü' anma

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi -540 kodunda maden ocağında, 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 madenci, olayın meydana geldiği kuyu başında dualarla anıldı. Önce maden işçileri Kur’an, peşinden ilahi ve mevlit okundu. Salavat-ı Şerifler getirildi. 17 Mayıs grizu faciasında ölen 30 işçi ve Soma’daki maden şehitleri için dua edildi.

Maden işçisi Özkan Öztürk(32) “Biz 300 madenci arkadaşımızı kaybettiğimiz için çok üzüntülüyüz. Bu olayın olduğu günden beri bizde moraller sıfır. Ama mecburen işe girmek zorundayız.” dedi. 14 yıllık işçi İsmail Akyüz de “Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Madenci olduğumuz için hepimizi derinden etkiliyor. Bizim başımıza da gelmeyecek diye bir kaide yok.” diye konuştu.

Sezer Aydın (29) isimli işçi ise acının büyük olduğuna işaret ederek, "Şu an ne desek bizim için boş. Zaten 3-4 günden beri biz huzurlu çalışmıyoruz. Yaptığımız işten de bir şey anlamıyoruz. Madenci kardeşlerimiz hep aklımızda. Şu anda bile ocağa inmekten korkuyoruz. Bizim bile 5 dakika sonra ne olacağımız belli değil." dedi. Cevdet Akyüz (37) ise şunları söyledi: “300 arkadaşımız şehit oldu. Burada birimizin burnu kanasa hepimizin canı yanıyor. Bunda söylenecek bir şey yok.”

ULUDAĞ: YAŞANANLARIN SEBEBİ TAŞERONLAŞMA

Maden ocaklarında ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından işçilere hitap eden Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, “Yeraltında taşeronlaşmanın başladığı 2004 ve 2005 yılından itibaren uyarılarımızı yaptık. O tarihlerde taşeron şirketi ocağa sokmayarak eylemler yaptık. Ama ısrarla taşeronlaşmayı sürdürdüler. Bu yaşanan faciaların tümü bu uygulamadan kaynaklanıyor. Burada hayatını kaybeden 30 arkadaşımızı, 7 Ocak 2013’te Kozlu’da yitirdiğimiz 8 arkadaşımızı ve en son Soma’da hayatını kaybeden bütün maden şehitlerini saygı ve rahmetle anıyoruz.” diye ifade etti.

MADENCİLER KUR’AN OKUDU, DUA ETTİ

Olayın meydana geldiği Karadon Yeni Servis Kuyusu önünde toplanan 08.00 vardiyası işçileri, madenci kıyafetiyle önce Kur’an-ı Kerim, ardından mevlit ve ilahi okudu. Yeraltında vefat eden bütün maden şehitleri için dua edildi. İşçilere mevlit şekeri ve gül suyu dağıtıldı. İşçiler, daha sonra “Milletimizin Başı Sağ olsun” yazılı Yeni Servis Kuyusu’ndan ocağa indi.

17 Mayıs 2010'da TTK Karadon Müessesesi maden ocağında taşeron firmada hazırlık işçisi olarak çalışan 30 madenci, -540 kodunda grizu patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın 4. gününde 28 işçinin cesedine ulaşılmış, Ersin Düzcük ve Dursun Kartal isimli işçilerin cesedi ise olaydan 8 ay sonra bulunabilmişti.

CİHAN

Yorumlar