3. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu gerçekleştirildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, Türkiye’nin 2009 yılında Kyota’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi imzaladığını hatırlatarak, Kyota süreci...

Google Haberlere Abone ol
3. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu gerçekleştirildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, Türkiye’nin 2009 yılında Kyota’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi imzaladığını hatırlatarak, Kyota süreci sonrasında çevreye duyarlı doğal ürünlerin kullanımının odun dışı ürünlerin önemini artırdığını belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve KSÜ birlikteliğinde 3. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu yapıldı. KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Odun Dışı Orman Ürünleri ve Hizmetler Dairesi Başkanı Fuat Şanal, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Merkez Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyet dile getirdi. Türkiye'de tıbbi atık olarak kullanılan bitki sayısının 500 olduğunu söyleyen Bektaş, “Ancak doğadan toplanarak ticareti yapılan bitkilerin sayısı 346 civarında olup 98 adedi ihraç edilmektedir. Dünya odun dışı orman ürünleri ihracatı 2006 yılında 5,7 milyar dolar düzeyindeyken, 2010’da bu değer 8,5 milyar dolar yükselmiştir. 2013 yılı itibarı ile 10 milyar doları geçtiği tahmin edilmektedir. Dünya piyasasında Çin, Hindistan, ABD, Almanya ve Mısır ilk sırada yer almaktadır.” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Odun Dışı Orman Ürünleri ve Hizmetler Dairesi Başkanı Fuat Şanal da ormanların sınırsız kaynağa sahip olduğunu vurguladı. Sempozyumda elde edilen bilgilerin uygulamaya dönüşeceğini ifade eden Şanal, şöyle konuştu: “Sempozyumdan elde edilen bilgileri uygulamaya dönüştürerek binlerce insana istihdam imkanı sağlıyor. Ormanda odun dışında birçok ürün ve hizmeti özellikle de sınırsız derecede bilgiyi içerisinde barındıran bir ekosistemdir. Ülkemizin en büyük sorunlarının başında işsizlik geliyor. İşsizliği çözmenin de temel yolu bilgi üretmektir, bu bilgiyi de uygulamaya dönüştürmektir. Bu nedenle ormanlar da sınırsız derecede bilgi barındırmakta ve bunun uygulaması da bizden beklenmektedir. Bu açıdan sempozyumun faydalı olacağı kanaatindeyim.” 3 gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışındaki 35 üniversiteden yaklaşık 200 bilim adamı katılıyor. Sempozyum sonunda akademisyenlerin bildiri sunması bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar