3 İngiliz Kızı Sınırdan Geçiren Ajanın Kimliği Belli Oldu

İngiltere'den ayrılarak IŞİD'e gelen 3 kızı sınırdan geçirdiği ve ajanlık yaptığı iddia edilen kişinin, Suriyeli diş doktoru Muhammed Al Rashad olduğu ortaya çıktı. Rashad, Şanlıurfa'da yakalanarak tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
3 İngiliz Kızı Sınırdan Geçiren Ajanın Kimliği Belli Oldu

İngiltere'den ayrılarak IŞİD'e gelen 3 kızı sınırdan geçirdiği ve Kanada saklı servisine ajanlık yaptığı ortaya çıkan Suriyeli diş doktoru Muhammed Al Rashad, Şanlıurfa'da yakalanarak tutuklandı. Cezaevinde tek benlik hücrede tutulan Rashad, polise verdiği ifadesinde ise IŞİD'e katılmak dileyen yabancıları İstanbul'da karşılayıp Gaziantep'e getirdiğini itiraf ederken, 'Savaşmak için sınırı geçenlerin bilgilerini Kanada'ya aktarıyordum. Ailem Suriye'de yer aldığı için korkumdan IŞİD'in tutkusu doğrultusunda İngiliz ve öteki yabancıların geçişine katkı ediyordum. Casusluk bunun şeklinde bir niyetim yoktu, Kanada'ya bilgi aktarmam ise IŞİD ve terörizm ile savaş edilmesi içindi' dedi.

3 İNGİLİZ KIZLA GÜNDEME GELDİ

IŞİD'e katılmak için İngiltere'deki evlerinden ayrılan 15 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abaze ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana'nın 17 Şubat günü uçakla İstanbul'a gelip 18 Şubat'ta Şanlıurfa otobüsüne bindikleri ortaya çıkmasıyla gözler Türkiye'ye çevrildi. İngiltere ve Türk güvenlik güçleri yaptığı araştırmada dünya kamuoyunun yakından takip ettiği 3 İngiliz kızın sınırı geçtiği ortaya çıktı.

ŞÜPHELİ BELİRLENDİ, URFA'DA YAKALANDI

Dünyanın dikkatini çeken vakaya ilişkin geniş çaplı yürütülen soruşturmada 3 İngiliz kızın İstanbul'da otobüse binerken güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri güvenlik güçlerince mercek altına alındı. Yapılan detaylı tetkikte İstanbul'dan yola çıkan otobüse sırf 3 İngiliz kızın değil, kendileri bunun şeklinde İngiliz bulunan 8 insanın daha bindiği saptandı. İncelemelerde 11 İngiliz ile otobüse binen ve biletlerin tamamını kendi hesabına kestirerek onlara rehberlik eden 12'nci şahıs belirlendi. Otobüs firması görevlilerinin ifadesine başvuran polis, İstanbul'dan yola çıkan yabancı uyruklu 12 insanın Gaziantep'te indiğini belirledi.

Polis, bunun üstüne Suriye sınırındaki Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay'da çalışmalarını derinleştirdi. Bu sırada 11 İngiliz'e rehberlik oluşturan insanın kimliğine ulaşmak için tetkikler yoğunlaştırıldı. Yapılan tetkik sonrası İngilizlere eşlik eden insanın kim olabildiği meselesinde 3 ad belirlendi ve bu adların Şanlıurfa'da yer aldığı saptandı.

ŞANLIURFA'DA ÖZEL EKİP İŞBAŞINDA

İstihbarat birimlerinin de bilgi aktarımıyla Şanlıurfa'da yer aldığı belirlenen ve IŞİD'e katılmak dileyen İngilizlere eşlik ettiği hesap edilen 3 ad takibe alındı. Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, fazla aşırı saklı tutulan ve sırf üst seviye yetkililerin bilgisi dahilinde deneyimli istihbaratçılardan oluşan hususi bir ekip kurdu. hususi ekip, zanlı şekilde belirlenen 3 ada ilişkin yaptığı tetkik sonrası İngilizlere rehberlik eden insanın yakın takibe aldığı Muhammed Al Rashad olduğunu netleştirdi.

TAKİP EDİLDİĞİNİ ANLADI

Bu sırada hususi ekibin ardında yer aldığı ve dikkat çekmemek için mahalli kıyafetler bünyesinde adım adım izlediği Muhammed Al Rashad, takip edildiğini anladı. Bu büyüme sonrası polis, takip edildiğini anlayan Muhammed Al Rashad'ın yetiştirilmiş bir istihbarat elemanı olduğuna kanaat getirmiştir ve kaçma ihtimali değerlendirilerek yakalanması kararlaştırıldı. Ankara'nın da tasdik vermesiyle Şanlıurfa'da 28 Şubat günü yapılan operasyon ile Muhammed Al Rashad, şehir merkezindeki Topçu Meydanı'nda yakalandı.

ÜZERİNDEN ÇIKANLAR ŞAŞIRTTI

Çantasında bilgisayar ile yakalanan Muhammed Al Rashad'ın yapılan üst aramasında kendi hesabına kesilmiş 12 otobüs bileti, değişik insanlara ilişkin hüviyet belgeleri, kendisinin ve bir İngiliz'e ilişkin pasaport, İngiltere'den değişik bireyler sebebi ile hesabına gönderilmiş paraların yazılı yer aldığı banka dekontları, uçak bagaj fişleri ile fazla aşırı sayıda doküman ele geçirildi. Bilgisayarda yapılan arama sırasında ise aralarında 3 İngiliz kızın da yer aldığı onlarca İngilize ilişkin pasaport ve hüviyet ayrıntıları ile fotoğraflar bulundu.

KİŞİ BAŞINA 1500 DOLAR ALIYORDU

Bilgisayar incelemesinde Muhammed Al Rashad'ın Avrupa'dan gelen ve IŞİD'e gelen şahısların Türkiye'ye gelişinden sınırı geçene kadar bulunan süreci ve kimliklerini fotoğraf ve görüntüleyerek Kanada'ya gönderdiği de belirlendi. Banka dekontlarının incelemesinde ise Muhammed Al Rashad'ın sınırı geçirdiği kişilerden 800 ile 1500 dolar aldığı ortaya çıktı.

'SURİYE ORDUSU'NDAN KAÇTIM'

Yakalandıktan sonra hususi ekip sebebi ile sorgulanan Muhammed Al Rashad, 2009 yılında Lazkiye'de bulunan Teşrin Üniversitesi'nden diş hekimi şekilde mezun olduğunu ve arkasından mecbur şekilde askere gittiğini söyledi. Suriye Ordusu saflarında askerlik yaparken çıkan iç harp sebebi ile 1 sene 9 ay sonra askerden kaçtığını izah eden Rashad, 'Askerden kaçarak Dara kentine gittim. Bu sırada ailemin düzen karşıtı olduğunun öğrenildiğini ve infaz edileceğimi duydum. Dara kentini kontrolünde tutan ve savaşta yaralanan ÖSO askerlerinin tedavisine katkı ediyordum. Bu sırada Dara kenti rejimin eline geçince sınırı geçerek Ürdün'e gittim' dedi.

'KANADA'YA İLTİCA BAŞVURUSU YAPTIM'

Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Fransa, Kanada ve ABD elçiliklerine iltica başvurusunda bulundum. Fransa elçiliğinden beni çağırarak Suriye'deki vaziyet ve oradaki yabancı savaşçılara ilişkin sorular sordular fakat iltica meselesinde art dönüş yapmadılar. ABD ise hiç aramadı. Kanada elçiliğinden de arayıp benden aynı ayrıntıları sordular. Bu devir kamplarda kalıyordum ve o sırada ailemin yaşadığı Rakka'nın IŞİD kontrolüne geçtiğini duyunca Suriye'ye gittim. Rakka'ya gidince Amman'daki Kanada elçiliği görevlilerini telefonla arayarak Suriye'ye geldiğimi söyledim. Rakka'da savaşta yaralananların tedavisine katkı ediyordum. Yaralıları hem tedavi ediyor, hem de son vaziyet ve yabancı savaşçılara ilişkin bilgiler alıyordum. 2014 yılı arasında harp yoğunlaştı ve çalıştığım hastane IŞİD kontrolüne geçti. İltica başvurumu 3 ayda bir yenilemem gerektiği için Ürdün'e gidiyordum ve bu sırada yaşadıklarımı ve edindiğim ayrıntıları Kanada elçiliğindeki insanlara aktarıyordum. Suriye'de olduğum senelerde ise ayrıntıları internet yoluyla ulaştırıyordum' dedi.

'IŞİD'İN İNGİLİZ KOMUTANI YABANCILARI SINIRDAN GEÇİRMEMİ İSTEDİ'

Rakka'daki hastanede çalıştığı sırada İngiliz bulunan IŞİD'in üst seviye komutanlarından Ebu Kaka ile tanıştığını izah eden Muhammed Al Rashad, yabancı savaşçıları sınırdan geçirme olayının bu biçimde başladığını öne sürerek ifadesinde şöyle dedi:

'Örgüt bünyesinde Ebu Kaka şekilde isimlendirilen İngiliz komutan ile samimiyetimiz arttı. Bana örgüt ve eylemlere ilişkin bilgiler veriyordu. Ebu Kaka benden IŞİD'e katılmak için irtibata geçen bireyleri Türkiye bünyesinde karşılayıp bildirecekleri alana getirmem meselesinde katkı istedi. Ben de şeriat dileyen bir örgüt olduğuna inandığım için Allah rızası için ve korktuğum için ve elde edeceğim ayrıntıları Kanada'ya pratik olarak aktaracağım için bu teklifi kabul ettim. Sonra bu teklifi ve son ayrıntıları ismini Matt şekilde bildiğin Amman'daki Kanada elçiliği görevlisine internet üstünden ilettim. Matt bana Ürdün yahut Suriye'ye gitmeden sırf Türkiye'de kalarak IŞİD'e katılacak yabancı savaşçıların bilgilerini ve fotoğraflarını kendilerine iletmemi istedi. Ben de Kanada'nın teröre destek vermediğini ve bu biçimde bilgilerin bütün dünyaya ulaşacağını düşünerek kabul ettim. Türkiye'ye geldim Ebu Kaka bana savaşçı şekilde istikbal şahısların isimlerini bildiriyordu ben de arzulanan noktaya ulaştırıyordum. İstanbul Havaalanı'nda karşıladığım yabancı savaşçıların kimliklerini bilet kestirme bahanesiyle aldıktan sonra fotoğraflarını çekerek internet üstünden Kanada elçiliğindeki görevlilere gönderiyordum.'

'İNGİLİZ KIZLAR DAHİL 11 KİŞİYİ GAZİANTEP'TE TESLİM ETTİM'

Muhammed Al Rashad, son şekilde 18 Şubat'ta 3'ü kamuoyunun yakından takip ettiği kızdan oluşan 11 İngiliz ile İstanbul Esenler Otogarı'nda buluştuğunu belirterek şöyle devam etti:

'3 İngiliz kız ve onların haricinde 8 şahıs IŞİD'e savaşçı şekilde katılmak için İstanbul'a geldi. Bu insanlara Gaziantep otobüsüne biletlerini aldım. Şu temel kadar hatırladığım kadarıyla 25 kişiyi İstanbul'da karşılayıp Gaziantep'e getirdim. IŞİD'de Hudut Komutanı bulunan Ebu Haris yahut Ebu Bekir bana bu bireyleri nereye bırakacağımı söylüyordu. Bu bireyleri Gaziantep Otogarında inince taksiyle şehir merkezinde Ebu Haris yahut Ebu Bekir'in bildirdiği yerde, başka insanlara teslim ediyordum. Onlar nereden ve nasıl Suriye'ye götürüyordu bilmiyordum. IŞİD'de komutan bulunan Ebu Kaka, Ebu Mansur, Ebu Haris bana nakit gönderileceğini söyleyince gelen parayı çeker Şanlıurfa'da kuyumculuk oluşturan Suriyeliler vasıtası ile Suriye'ye gönderirdim. Türkiye bünyesinde hiç bir fiil yapmadığım bunun şeklinde Türkiye aleyhine herhangi bir davranışta bulunmadım. Casusluk bunun şeklinde bir amacım yoktur, amacım terörizm faaliyetlerinin önüne geçmektir.'

TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULUYOR

İfadesinin alınmasının arkasından çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Muhammed Al Rashad, konulduğu Şanlıurfa Kapalı Cezaevi'nde tek benlik hücrede tutuluyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar