3. Avrupa Gençlik Forumu Erzurum'da başladı

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ile Erzurum AB Bilgi Merkezi tarafından, 9-11 Nisan tarihleri arasında düzenlenen, 'Haklarım ve Kimliğim' temalı, 3.

Google Haberlere Abone ol
3. Avrupa Gençlik Forumu Erzurum'da başladı

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ile Erzurum AB Bilgi Merkezi tarafından, 9-11 Nisan tarihleri arasında düzenlenen, 'Haklarım ve Kimliğim' temalı, 3. Avrupa Gençlik Forumu, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki bir otelde başladı.

Forumun açılış programı, Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi Janos Hovari, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefeno Fantaroni, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, AB Türkiye Delegasyonu yetkilileri ile Kocaeli, Eskişehir, Antalya, İzmir, Burdur, Sakarya ve Erzurum’dan 75 üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda ilk konuşmayı, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın yaptı. Erzurum AB Bilgi Merkezi’nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, 2011 yılı Temmuz ayında ETSO bünyesinde hizmet vermeye başladığını ifade eden Başkan Özakalın, AB Bilgi Merkezleri’nin, AB üyeliğiyle ilgili farklı görüşlere sahip olan gençleri doğru ve objektif bir şekilde bilgilendirilmesinin sürece olumlu katkılar sağlayacağını söyledi.

“İDEOLOJİK KAYGILAR, ÜYELİK SÜRECİNİ GÖLGELEMESİN”

    AB Bilgi Merkezleri'nin ayrıca, AB’nin Türkiye ile ilgili tereddütlerinin, Türkiye’nin de AB’yle ilgili beklentilerinin doğru tespit edilmesi, yorumlanması ve bu doğrultuda değerlendirmeler yapılmasını sağlamak açısından da büyük bir sorumluluk taşıdığının altını çizen Özakalın, “Bizler, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ideolojik kaygıların gölgesinde değil, daha objektif verilerle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin dış ticaretinin yüzde 60’ının AB ülkeleriyle olduğu gerçeğinden hareketle, AB üyesi ülkelerin de Türkiye’nin üyeliğini böylesi objektif kriterler ışığında değerlendireceğine inanıyoruz. Birlik üyesi bazı ülkelerin endişelerinin aksine, dünyanın yaşadığı son küresel krizi birçok ülkeye göre rahat atlatan Türkiye’nin, AB ile ekonomik anlamda daha iyi uyum sağlayacağı da başka bir gerçektir." şeklinde konuştu. Özakalın ayrıca, güçlü bir Türkiye’nin üyeliğiyle Avrupa Birliği’nin büyük kazanımlar sağlayacağını kaydetti.

    FANTARONİ; “AB, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI”

Toplantıda daha sonra AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefano Fantaroni konuştu. Gençlik forumlarını düzenlemekteki amaçlarının, geleceğin karar verenleri olacak genç nesiller arasında, AB ve Türkiye arasındaki önemli noktalar üzerinde tartışma ortamı oluşturmak olduğunu belirten Müsteşar Stefano Fantaroni, 2009 yılından bu yana 18 bölgesel, 4 ulusal düzeyde gençlik konferansı düzenlediklerini, 75 bin öğrenciye ulaştıklarını söyledi. Türkiye’de bazı kesimlerin, Türkiye’nin AB üyeliğine ihtiyacı olmadığını savunduğunu hatırlatan Fantaroni, “Ama ben diyorum ki; Gümrük Birliği ve entegrasyon sayesinde ikili ticaretimiz her yıl 120 milyar Euro’yu aşıyor. AB, açık ara Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır. Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ı AB üyesi ülkelere yapılıyor. AB standartlarının belirlenmesi sayesinde Türk ürünleri tüm dünyada rekabet edebilir hale geldi.” diye konuştu.

    AB’nin her yıl Türkiye’ye doğrudan yatırımcının yüzde 25’ini sağladığını anlatan Fantaroni şöyle devam etti; ‘Bu da 5 milyar Euro ile fabrikalar kurulması anlamına geliyor. Türkiye’de istihdam sağlayan, vergi veren 17 binden fazla şirket AB sermayeli... Türkiye, Avrupa Birliği perspektifinden ayrılıyor olsaydı; AB şirketleri Türkiye’ye bu kadar yatırım yapar mıydı? Aslında birlik olursak zenginleşir, bölünürsek yerimizde sayarız.”

BÜYÜKELÇİ HOVARİ; “GENÇLER, İSTİKBALİMİZ”

Açılış programında daha sonra Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi Janos Hovari bir konuşma yaptı. Gençlerin, Türkiye’nin ve Avrupa’nın istikbali olduğunu belirten Büyükelçi Hovari, “Türkiye çok genç bir ülke… Bu gençliğin Avrupa Birliği’ni yakından tanıması gerekir.” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasını çok istediklerini vurgulayan Büyükelçi Hovari, “Ancak bildiğiz gibi Avrupa Birliği’ne girmek için şartlar var. Biz Macarlar üyelik için son 10 yılda sürekli kanunlar yaptık, mevzuatlar çıkardık. Toplumda yanlış bir algı var. Sanki bu işi hükümetler kendi aralarında görüşüp halledecekmiş gibi… Toplumun bu sürece katkı sağlaması gerekir. Gerçekten Türkler çok iyi çalışıyor, Meclisiniz iyi çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

    Program daha sonra, 'AB’de Temel Haklar', 'Yerel ve Ulusal Kimlik', 'Kişisel Kimlik' konularında düzenlenen eğitim oturumları ile devam etti. Moderatörlüğünü Kaan Yakuphan’ın yaptığı forumda, akademisyenler, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve öğrenciler, 'Haklarım ve Kimliğim' konulu tartışmalara katıldı ve elektronik oylama sistemiyle gerçekleştirilen anket sonuçlarını değerlendirdi. CİHAN

Yorumlar