28 yıl bakıcılık yaptığı filleri ziyaret etti

İzmir Doğal Yaşam Parkı, bu defa göz yaşartan bir buluşmaya sahne oldu. Pak Bahadır ve Begümcan isimli fillere 28 yıl bakıcılık yaptıktan sonra emekli olan Bahattin Öztanman’ın yıllar sonraki ziyaretinde duygular sel oldu. Eski bakıcısının...

Google Haberlere Abone ol
28 yıl bakıcılık yaptığı filleri ziyaret etti

İzmir Doğal Yaşam Parkı, bu defa göz yaşartan bir buluşmaya sahne oldu. Pak Bahadır ve Begümcan isimli fillere 28 yıl bakıcılık yaptıktan sonra emekli olan Bahattin Öztanman’ın yıllar sonraki ziyaretinde duygular sel oldu. Eski bakıcısının sesini duyan Begümcan, çıkardığı sesler ve hareketleriyle bir sevgi gösterisi yaptı. Oğlu gibi gördüğü Pak Bahadır’ın mezarını da ziyaret eden Öztanman, ayrılırken baba fil Winner’a, “Kızım Begümcan ve torunum İzmir’e iyi bak.” nasihatı verdi.

Hayatının büyük bir kısmını fillere adayan 65 yaşındaki Bahattin Öztanman’ın yaşam öyküsü filmleri aratmıyor. Genç bir delikanlıyken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kaynakçı olarak işe başlayan Öztanman’ın hayatı, şehrin simgelerinden Pak Bahadır’ın kırdığı kapıyı onarmak için gittiği Kültürpark'taki İzmir Hayvanat Bahçesi'nde değişti. Bakıcıları dahil hiç kimsenin kapıyı tamir etmesine izin vermeyen Pak Bahadır’ı kaynak ustasının ikna ediş şekli, yöneticilerin dikkatinden kaçmadı. O günden sonra Pak Bahadır kapıyı tekrar tekrar kırdı, Öztanman da gelip tamir etti. İkili arasında zamanla gelişen bağa şahit olan park yöneticileri, Öztanman’a hayatı boyunca hayalini kurduğu ve geri çeviremeyeceği bir teklifte bulundu. O artık Pak Bahadır’ın bakıcısıydı. Bahadır’a arkadaş olarak getirilen Begümcan ile birlikte mutluluğu bir kat daha artan Öztanman, fil bakıcılığına 28 yıl aralıksız devam etti. Çocukları gibi gördüğü Pak Bahadır ve Begümcan ile arasındaki bağ defalarca gazete ve televizyonlara haber olan Öztanman, 1992 yılında emekli oldu ancak yokluğunda fillerin iştahının kesilmesi üzerine tekrar işbaşı yaptı; bir 10 yıl daha Pak Bahadır ve Begümcan’a bakıcı oldu. Öztanman, sağlığı fil bakıcılığına izin vermeyince üzülerek de olsa görevini bırakmak zorunda kaldı. “Hayatımın en kötü günüydü.” diye anlattığı ayrılık gününden sonra canından çok sevdiği fillerinin sıkıntı yaşamaması için görevini oğlu Serkan Öztanman’a bıraktı.

Bugün artık yürümekte zorlanan Bahattin Usta'nın, yıllar sonra Pak Bahadır’ın mezarı başında hatıraları canlandı. Gözyaşları içinde, onu son nefesine kadar unutmayacağını söyledi. Daha sonra fil barınaklarının önüne giden Öztanman’ın sesini duyan Begümcan’ın heyecanı, hareketlerine yansıdı. Çıkardığı seslerle adeta eski bakıcısına duyduğu özlemi dile getiren Begümcam, ailesiyle birlikte Öztanman’ın yanına gelerek sevgisini gösterdi. Öztanman’ın ağzında tuttuğu elmayı hortumuyla alıp yemesi, görenleri şaşkına çevirdi. Bir süre özlem gideren Begümcan ile eski bakıcısı arasındaki sevgi bağına şahit olan park çalışanları ve ziyaretçiler çok etkilendi. Öztanman, “Torunum” dediği yavru fil İzmir’i bol bol sevdi.

Babası görevi boyunca hiç izin yapmadan çalıştığı için kendisinin de hayvanat bahçesinde büyüdüğünü anlatan Serkan Öztanman ise ailece 40 yıldır fil bakıcılığı yaptıklarını söyledi: “Herhalde babadan oğula fil bakıcılığı görevi geçen bizden başka kimse yoktur. Babam her zaman hayvanları çok sevmemi ve onlardan korkmamamı öğütlerdi. Şimdi onun lâyıkıyla yaptığı görevi ben sürdürmeye çalışıyorum.” CİHAN

Yorumlar