28 ülkenin dâhi kızları matematikte yarıştı

28 ülkeden 110 öğrencinin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen 3. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
28 ülkenin dâhi kızları matematikte yarıştı

28 ülkeden 110 öğrencinin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen 3. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı sona erdi. Türkiye'yi temsil eden öğrenciler, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı.

Kız öğrencilerin matematiğe olan ilgilerini arttırmak amacıyla ilk kez 2012 yılında İngiltere’de düzenlenen Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nın üçüncüsü Antalya’da yapıldı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nın (BİDEB) organizasyonu ile gerçekleştirilen olimpiyatta, 28 ülkeden 110 öğrenci; sonlu matematik, geometri, sayılar teorisi, analiz ve cebir alanlarında yarıştı. İki oturum halinde düzenlenen sınavda her oturumda öğrencilere üst düzey matematik becerisi gerektiren 3 soru soruldu ve her bir oturumda 4 buçuk saat verildi. Sınavlar, 28 ekip lideri ve 25 koordinatör tarafından değerlendirildi.

Olimpiyatın kapanış ve ödül töreninde 11 altın, 18 gümüş ve 30 bronz madalya, sahiplerini buldu. Yarışma sonucunda Ukrayna takımından Sofiya Dubova toplamda 40 puan alarak yarışmanın birincisi oldu. Türkiye takımından Denizli Özel Servergazi Fen Lisesi öğrencisi Feyza Duman gümüş madalya kazandı. Atlantik Nevin Gökçek Fen Lisesi öğrencisi Melike Ayşegül Kara ile Keçiören Samanyolu Olimpiyat Takımı ve Hasan Tanık Koleji öğrencisi Zehra Erdem ise bronz madalya kazandı.

Kapanış töreni sonrasında Matematik Olimpiyat Komitesi Başkanı Doç. Dr. Azer Kerimov tarafından 2015 yılında olimpiyata ev sahipliği yapacak olan Belarus temsilcisi Igor Voronovich’a olimpiyat bayrağı takdim edildi. Yarışma kurucusu ve Danışma Kurulu Üyesi Geoff Smith, Uluslararası Matematik Olimpiyatı’na katılmayı başaran öğrencilerin sadece yüzde 10’unun kız öğrencilerden oluştuğunu söyledi. Smith, bu nedenle kız öğrencilerin matematiğe olan ilgisini canlı tutmak için Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nın önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Geçen yıl 22 ülkenin katıldığı olimpiyatlara bu yıl Türkiye’nin ev sahipliği yapması, dünyanın çeşitli coğrafyalarından misafir ülkelerin yarışmaya ilgisini arttırdı. 22 Avrupa ülkesinin yanı sıra Endonezya, İran, Japonya, Meksika, Suudi Arabistan ve ABD yarışmaya misafir ülke statüsünde katıldı.
Keçiören Samanyolu Olimpiyat Takımı Koordinatörü Kemal Çetinkaya, olimpiyat çalışmalarının öğrencilere araştırmacı ruh, çalışma azmi ve zor problemler karşısında bile kararlılıkla çözüme ulaşmak için çaba sarf etme özelliği kazandırdığını belirtti.

Bu tür çalışmaların ülkenin ihtiyaç duyduğu bilim insanlarının yetişmesine temel rol oynadığını vurgulayan Çetinkaya, "Uluslararası ve ulusal arenada kazandığımız dereceler olimpiyat çalışmalarımızın başarıya ulaştığını göstermektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar