28 Şubat mağduru bina senelerdir bitirilmeyi bekliyor

Samsun’un Terme ilçesi Saray köyü mevkiinde hayırseverler tarafından 17 yıl önce yatılı kız Kur'an kursu olarak başlatılan, 28 Şubat sürecinde yapımı durdurulan inşaat çürümeye terk edildi.

Google Haberlere Abone ol
28 Şubat mağduru bina senelerdir bitirilmeyi bekliyor

Samsun’un Terme ilçesi Saray köyü mevkiinde hayırseverler tarafından 17 yıl önce yatılı kız Kur'an kursu olarak başlatılan, 28 Şubat sürecinde yapımı durdurulan inşaat çürümeye terk edildi. Mahalle sakinleri, 38 ay önce Türkiye Diyanet Vakfı'na devredilen taşınmaz için gereğinin yapılmasını istedi.

Avukat Namık Hüseyin Kökten, 28 Şubat mağduru binanın tekrar hayat bulması için gazetelere ilan vererek yetkilileri göreve çağırdı. Avukat Kökten, “Hayırsever vatandaşlar tarafından bundan 17 yıl önce yatılı kız Kur'an kursu olarak başlatılan 3 bin 500 metrekare üzerine inşa edilen taşınmaz, 28 Şubat sürecinde Kur'an öğrenme yaşının 12'ye çıkarılması üzerine mevcut kurslara öğrenci akışı azalmış, yeni bir Kur'an kursuna ihtiyaç kalmaması nedeniyle halkın bu binaya yardımları kesilmiştir ve bu bina 28 Şubat sürecinin bir mağduru olmuş ve atıl hale gelmiştir. Fatih İlim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 13 yıl boyunca bu binayı değerlendirememesi üzerine kendisini feshederek 4 Kasım 2010 tarihinde bu bina ve 3 bin metre kare arsasını bedelsiz ve şartsız olarak Türkiye Diyanet Vakfı'na devretmiştir. Bize 28 Şubat darbesini hatırlatan bu binayı bir anı olarak görmek istemiyoruz.” dedi.

OKUL OLMAYA UYGUN DEĞİL

Kökten, şöyle devam etti: "Terme Kaymakamlığı'na başvurduk. Kaymakamlık makamı, Samsun İl Özel İdaresi İmar İnşaat Daire Başkanlığı'ndan bu bina için 2 defa teknik inceleme istedi. Teknik inceleme sonucunda bu binanın okul olarak kullanılamayacağı anlaşıldı. Bir diğer incelemede bu binanın yurt fonksiyonlarını taşıyabilmesi için deprem güçlendirme projesi ve uygulama projesi ihalesinin yapılması gerektiği teknik heyet tarafından rapora işlendi. Aynı raporda bu binanın deprem güçlendirme ihalesinin yapılabilmesi için 67 bin TL proje bedeline ihtiyaç olduğu ifade edildi. Bu yazı ve raporlar resmi makamlarla paylaşıldı. Ben de vatandaş olarak Türkiye Diyanet Vakfı'na 2 defa başvurdum, vakıftan ihale bedelinin Samsun İl Özel İdaresi'ne aktarılmasını istedim; ancak vakfın genel merkezi vakfın mevcut mali durumu ve planlanmış hizmetlerini gerekçe göstererek talebimizi reddetti."

BU BİNA İLE KIZ ÖĞRENCİ YURDU İHTİYACIMIZ GİDERİLSİN

Saray Köyü Mahalle Muhtarı Fahri Öktem ise şunları söyledi: “17 yıldır bu bina burada kapalı durumda. Bizler de bu binanın bu halde olmasından üzüntü duymaktayız. Bir an evvel bu binanın canlanmasını Terme’nin ihtiyacı olan kız yurdunun yapılmasını istiyoruz. Burada kalan çocuklar da bu binadan faydalanmış, hizmet almış olur. Yetkililerin bu binaya sahip çıkmalarını istiyoruz.”

Saray Mahallesi'nde ikamet eden Ahmet Halil (77) isimli vatandaş da bir an önce binanın faaliyete geçmesini istedi. Halil, "Milletin hayırlarıyla yapılan bu binanın çürümesini değil, kullanılmasını istiyoruz." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar