'27 Nisan e-muhtırası'nın üzerinden 7 yıl geçti

27 Nisan 2007 tarihinde AK Parti iktidarını hedef alan ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale etmek isteyen askerin e-muhtırası üzerinden tam 7 yıl geçti.

Google Haberlere Abone ol
'27 Nisan e-muhtırası'nın üzerinden 7 yıl geçti

27 Nisan 2007 tarihinde AK Parti iktidarını hedef alan ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale etmek isteyen askerin e-muhtırası üzerinden tam 7 yıl geçti. Demokrasi tarihinde 'e-muhtıra' olarak yerini alan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, kaleme aldığını söylediği bildiri ise 29 Ağustos 2011 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden kaldırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına Genelkurmay Başkanlığı'nın, cumhurbaşkanlığı seçimi sebebiyle 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20'de yaptığı lâiklikle ilgili açıklama, Türkiye kamuoyunda hakim olan görüşe göre bir muhtıraydı. Bildiri, internet aracılığıyla verildiği için 'e-muhtıra' olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur oylamasının yapıldığı 27 Nisan Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesine konulan bildiride; Abdullah Gül'ün adaylık süreci ile Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri konu edilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "Ben kaleme aldım" dediği metinde Gül'ün adaylığı ve seçim süreci için "Son günlerde, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur." ifadeleri kullanılmıştı.

Kutlu Doğum Haftası sebebiyle yapılan etkinliklerin 'irticai' olarak nitelendirildiği bildiriye AK Parti iktidarı, 28 Nisan'da cevap verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı bakanlarla birlikte Başbakanlık konutunda kaleme aldığı cevap, 28 Nisan günü dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından okundu.

Çiçek, "Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı'nın herhangi bir konuda Hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik hukuk devletinde düşünülemez. Genelkurmay Başkanlığı, Hükümet'in emrinde, görevleri Anayasa ve ilgili yasalarla tayin edilmiş bir kurumdur. Anayasamıza göre genelkurmay başkanı görev yetkilerinden dolayı Başbakan'a sorumludur." dedi.

BAŞBAKAN: MUHTIRA OLARAK KABUL ETMİYORUM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise 27 Nisan e-muhtırayla ilgili 9 Haziran 2011 tarihinde açıklamalarda bulundu ve "Bir muhtıra olarak kabul etmiyorum. Bu, o zamanki Genelkurmay'ın bir yaklaşımı olarak değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklaması şöyleydi: "Onu bir muhtıra olarak kabul etmiyorum. Bu o zamanki Genelkurmay'ın bir yaklaşımı olarak değerlendiriyorum. Muhtıralar karşısında Türkiye'de siyasi iktidarların ne yaptığı bellidir. Eğer muhtıra olarak kabul ediyorsanız varın öyle kabul edin ama yok bir değerlendirme olarak kabul ediyorsanız hemen ardından ertesi gün biz iktidar olarak gerekli cevabı, gerektiği şekilde verdik. O şekilde de bitirdik. Bu, sivil siyasetin bir değişim, dönüşüm noktasında ortaya koyduğu tavrı gösteriyor. AK Parti'nin özelliği zaten burada."

BAŞBAKAN İLE BÜYÜKANIT DOLMABAHÇE'DE GÖRÜŞTÜ

27 Nisan e-muhtırası'ndan bir hafta sonra ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde 135 dakika süren baş başa bir toplantı gerçekleştirdi.

Olayın üstünden 7 yıl geçmesine karşın bu görüşmenin içeriği kamuoyu ile paylaşılmadı. 2012 yılında görüşmeye ilişkin Başbakan, yaptığı açıklamada, "Başbakanlığım süresince yaptığım çok sayıda görüşmeden biriydi. 27 Nisan sonrası İstanbul'da idim. Rutin görüşmemizi yapmak için İstanbul'a çağırdım ve çalışma ofisimde rutin görüşmemizi yaptık. O görüşmenin orada yapılmış olması önemliydi. Sadece o değil birçok görüşme benimle birlikte mezara gidecek. Anlamadığım şey şu; Başbakanlık binasında yaptığımız görüşmelerin içeriğini soruyorlar. Diğer görüşmelerin içeriğini açıklıyor muyum ki bunu açıklayayım?" diye konuştu.

MUHTIRAYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR SORUŞTURMA AÇILMADI

27 Nisan 2007 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından kaleme alınan e-muhtıra için şimdiye kadar herhangi bir soruşturma başlatılmadı. Zaman zaman basına soruşturma başlatıldığı yönünde haberler düşse de döneme ilişkin bir adım atılmadı.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Erdoğan'ın talimatıyla Genelkurmay Karargâhı'na giderek, bildiride sıralanan olaylar konusunda Yaşar Büyükanıt'a bilgi vermişti. Büyükanıt için ise görev süresi dolarken Bakanlar Kurulu kararıyla "Üstün Hizmet Madalyası" verildi. Hükümetin Büyükanıt'a emekliliğinde kullanmak üzere diğer emekli genelkurmay başkanlarının aksine son model zırhlı bir Audi A8 tahsis etmesi de tartışmalara yol açtı. Büyükanıt'tan sonraki Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a, hükümet tarafından madalya verilmemişti.

CİHAN

Yorumlar