263 maden şehidi, dualarla anıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Maden Ocağı'nda, 3 Mart 1992 yılındaki grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden şehidini anma töreninde duygulu anlar yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
263 maden şehidi, dualarla anıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Maden Ocağı'nda, 3 Mart 1992 yılındaki grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden şehidini anma töreninde duygulu anlar yaşandı. Olayın meydana geldiği kuyu başında, maden işçileri Kur’an-ı Kerim okudu, dua etti.

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde, olayın meydana geldiği kuyu başında bir tören düzenlendi. Törene TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile çok sayıda maden işçisi katıldı.

Programda ilk olarak maden şehitleri anısında 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra işçilere hitap eden GMİS Genel Başkanı Alabaş, "Bu facia havza madenciliğinin en büyük kazası. Bu vesileyle ölen kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bir daha böyle acıları yaşatmasın diyorum. Biz bölge insanı olarak birçok ülkenin kurtuluş savaşında bile vermediği sayıda 5 bin maden şehidini verdik. Sizin iş güvenliğiniz, her şeyden daha önemli. İş yerlerinizde iş güvenliğiyle ilgili aksaklık gördüğünüzde bunları öncelikle iş amirinize ve kurum yetkililerine bildiriniz. Bizler derhal bunları yerine getirmekle yükümlüyüz." dedi.

Maden işçilerine hitap eden TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, şöyle devam etti: "Onlar o gün alın terlerinin karşılığını almak, ailelerine helal rızık sağlamak için yerin yüzlerce metre altına inmişlerdi. Ecel maalesef onları orada yakaladı. Aranızda zannediyorum birçoğunuzun yakını bulunuyordu. Onları rahmetle anıyoruz."

Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya ise "Yüce Mevlâ, bir daha anne babaları böyle kazalar sonucu evlatsız bırakmasın inşallah." diye konuştu.

Daha sonra ölen maden işçileri için Kur’an-ı Kerim okundu. İşçilere gül suyu ve mevlit şekeri ikram edildi. Maden ocaklarında vefat eden bütün maden işçileri için dua edildi. Tekbirler getirildi.

Yanlarında yiyecek azıklarını hazır bulunduran 08.00 vardiyası işçileri, edilen dualara hep bir ağızdan ‘amin’ dedi.

İşçiler, törenin ardından “Önce İş Güvenliği” yazan işçi kafeslerine binerek yerin yüzlerce metre altına indi.

Bu arada kuyu başında kurban kesildi.
CİHAN

Yorumlar