225 milyon liralık sulama barajını sanayi atıkları kirletiyor

Türkiye’nin tarım üslerinden Bursa'nın Yenişehir ilçesinde 2015 yılı Ağustos ayından itibaren 25 köyün sulama ihtiyacını karşılayacak Boğazköy Barajı’ndaki kirlilik çiftçileri endişelendiriyor. Yenişehir Ziraat odası Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
225 milyon liralık sulama barajını sanayi atıkları kirletiyor

Türkiye’nin tarım üslerinden Bursa'nın Yenişehir ilçesinde 2015 yılı Ağustos ayından itibaren 25 köyün sulama ihtiyacını karşılayacak Boğazköy Barajı’ndaki kirlilik çiftçileri endişelendiriyor. Yenişehir Ziraat odası Başkanı Sadi Aktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Mayıs 2011’de açılışı yapılan Boğazköy Barajı suyunun, İnegöl'deki sanayi kuruluşlarının arıtmasından çıkan kimyasallar sebebiyle sulamada kullanılamayacağını iddia etti.

Yenişehir Ovası’na can vermesi için 1992 yılında yapımına başlanan ve 2011’de Başbakan Erdoğan tarafından açılan 225 milyon lira maliyetli Boğazköy Barajı adeta zehir akıyor. 2011 yılının ilk aylarında su tutmaya başlayan ve 16 kilometrelik kapalı sistem ana hat boru döşeme işinin bittiği Boğazköy Barajı’ndan Ağustos 2015’ten itibaren 25 köyün arazisi sulanacak. Ancak, Boğazköy Barajı suyunun aktığı Kocasu Deresi’ni (Göksu) görenler, gözlerine inanamıyor. Google earht’den çekilen son fotoğrafları, hem Boğazköy Barajı’ndaki, hem de Kocasu’da yaşanan kirliliğinin vahşetini gözler önüne seriyor. Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Boğazköy Barajı’nın suyunun İnegöl’deki arıtma tesislerinden kaynaklanan sorundan dolayı tuzlu aktığını öne sürdü. Aktaş şunları kaydetti: "Boğazköy Barajı’nın suyu tuzlu olması nedeni ile bu şekilde tarımda kullanmak imkansız. Tuzlu suda sebze yetişmez, verim alınamaz. Toprak çoraklaşır. Şu aşamada Bogazköy Barajı su tutmuyor. Su doğrudan Kocasuya akıyor. Bu suyu Yenişehir çiftçisi kullanmak zorunda kalıyor. Eğer çiftçi bu suyu kullanmaya devam ederse toprağın verimini öldürür.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir yandan fazla sulamanın toprağı çoraklaştırdığı için fazla sulamayla mücadele ediyor bir yandan da kimyasal ve tuzlu suyla tarım arazisinin sulanması riski kapıda."

Boğazköy Barajı’ndaki kirlilik meselesini bir buçuk yıl evvel Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’na ilettiklerini belirten Sadi Aktaş, geçtiğimiz yıllarda yapılan analizlerde baraj suyundaki kirliliğin bilimsel olarak da tespit edildiğini söyledi. Aktaş, "Baraj suyunun tuzlu olduğunu DSİ de kabul ediyor. Halen inşaat devam ediyor ve su toplama işi de sürüyor. 2015 yılı Ağustos ayından itibaren 25 köyün tarım arazisi buradan gelecek suyla sağlanacak. Yetkililerden önlem alınmasını istiyoruz. Komisyon üyesi milletvekilleriyle sürekli görüşüyoruz ama sonuç alınması gerekir. Zaten suyun renginin normal olmadığını herkes görüyor." dedi.

KOCASU DERESİ DE SOS VERİYOR

Yenişehirli çiftçiler de baraj suyunun renginin siyah akmasının sebebi olarak İnegöl’deki sanayi bölgelerinden suya karışan atıkların olduğunu öne sürüyor. Uzun yıllar Yenişehir’in can damarı olarak görev yapan ve Yenişehir sınırlarını boydan boya geçen Kocasu Deresi de uzun yıllardır zehir akmaya devam ediyor. Yenişehirli çiftçiler, "Kocasu’nun, İnegöl'e ait arıtma tesisinden atılan sular tarafından nasıl kirletildiği açıkça görünüyor. Kocasu kirli aktığı için her şikayet edildiğinde yetkililer koşa koşa bize geliyorlar, sanki Kocasuyu biz kirletiyormuşuz gibi. Kirletenler ortada, neden halen müdahale edilmiyor?" diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar