2015 yılı Hac kuraları çekildi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 2015 yılı hac kuraları çekildi. Bu yıl Türkiye'den 55 bin 540 vatandaş hacca gidecek.

Google Haberlere Abone ol
2015 yılı Hac kuraları çekildi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 2015 yılı hac kuraları çekildi. 2007 yılından 2014 yılına kadar başvurusunu aralıksız şekilde yenileyenler kuraya tabi tutulmadan kati kayıt hakkı kazanırken, 55 bin 540 yurttaş hacca gidecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda düzenlenen törenle 2015 yılı hac kuraları çekildi. Bu yıl Türkiye'den 55 bin 540 yurttaş hacca gidecek. 2007 yılından 2014 yılına kadar başvurusunu aralıksız şekilde yenileyenler ise kuraya tabi tutulmadan kati kayıt hakkı kazandı.

Kurada ismi çıkan yurttaşlar 16-27 Mart 2015 tarihleri içinde kati kayıt yaptıracak.

SONUÇLARI SAAT 21'DE AŞAĞIDAKİ PENCEREDEN SORGULAYABİLİRSİNİZ

Hac kontenjanları, 1987 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılan İslam Ülkeleri Dış İşleri Bakanları Toplantısı'nda tahsil edilen karara dayanıyor. Burada tahsil edilen karar gereği her ülkenin nüfusunun binde bir tanesi oranında kontenjan verilerek, hac kontenjanları belirleme ediliyor. Ancak Kabe'nin çevresini genişletme çalışmaları itibariyle geçen yıl bulunduğu benzeri bu yıl da Suudi Arabistan makamlarıyla imzalanan protokol gereği yüzde 20'lik bir kontenjan kısıtlamasına gidildi. Buna nazaran bu yıl ülkemizden 55 bin 540 yurttaş hacca gidebilecek.

SAĞLIK SORUNU YAŞAYANLAR İÇİN 'VEKALET' KOLAYLIĞI

Kesin kayıt hakkı elde ettiği halde heyet raporuyla sıhhat durumlarının uygun olmadığını beyan edenler için bir kolaylık getirildi. Bu vaziyette bulunan hacı adayları, istedikleri bir insana noterden vekalet vererek hac görevini vekalet yoluyla yerine getirebilecek.

ÜCRETLER NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Hacca gidecek vatandaşlara değişik hizmet alternatifleri sunabilmek amacıyla Mekke ve Medine'deki yapı ve otellerin fizik yapıları ve Harem'e bulunan mesafeleri dikkate alınarak hac konaklama türleri de belirlendi. Buna nazaran hacılara normal, bağımsız ve otel konaklama türlerinde hizmet verilecek. Bu yıl hacca gitmeye hak kazananlar, belirlenen konaklama tipine nazaran değişik ücretlendirmeye tabi olacaklar. Buna nazaran "normal konaklama" seçeneğini sevenler 3 bin 600 dolar, "müstakil konaklama"yı sevenler 5 bin dolar ödeyecekler. Otel tipi konaklama sevenler ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar içinde değişen hizmet bedelini ödeyecekler.

Suudi Arabistan'daki tüm ücretlendirme ve kiralamalar dolar düzeyi üstünden yapılıyor. Bu sebeple Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı Kasım ayında aldığı kararla hac ve umre hizmetleri için tahsil edilen ücreti dolar düzeyi şekilde değiştirdi. 5 ay evvela yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle bir merakı bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm hizmetlerini ticari bir endişe gözetmeden yerine getiriyor.

YURT DIŞINDAN 8 BİN HACI ADAYI

Yurt dışından hacca gitmek isteyenlerin hac başvuruları Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşelikleri'nden yapılıyor. Bu müracaatlar sonucunda her yıl takribî 8 bin şahıs memleket dışından hacca gitme olanağı buluyor. Bu yıl da tıpkı sayıda bireyin mukaddes topraklara gitmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar