2014’te İş Teftiş Kurulu bin müfettişle denetim yapacak

Çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişle yetkili iş müfettişlerinin mensubu oldukları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ocak 2014’de Adana’nın da içinde yer aldığı 15 ilde işçi, işveren ve meslek kuruluşlarına yöneli.

Google Haberlere Abone ol
2014’te İş Teftiş Kurulu bin müfettişle denetim yapacak

Çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişle yetkili iş müfettişlerinin mensubu oldukları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ocak 2014’de Adana’nın da içinde yer aldığı 15 ilde işçi, işveren ve meslek kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, bu yıl bin kişilik müfettiş kadrosuyla iş yerlerinde teftiş ve rehberlik faaliyetlerine deva edeceklerini söyledi. Ülke genelinde çalışma hayatının riskleri, bilhassa iş kazaları, meslek hastalıkları ve işçilerin, ücret, izin gibi genel yakınmalarını dikkat alarak, bir takım konuları öncelik verdiklerini belirten Tezel, son dört yıldan buyana hangi iş kollarında teftiş yapacakları hususunda paydaş kuruluşları haberdar ettiklerini kaydetti.

İşverenlerin 'Habersizce geldiler, ne yapacağımızı bilmeden oturdular' dememeleri için önceden hangi illerde, konularda ve risk alanları içerisinde teftiş yaptıklarını duyurduklarını dile getiren Tezel, “Bu konuda farkındalık oluşturuyoruz. Teftişe başlamadan işverenlerin tedbir almaları için bu tanıtım programlarını düzenliyoruz. Dolayısı ile falanca yerdeki bir marangoz o sene teftiş geçirip geçirmeyeceğini; geçirecekse hangi risklerle alakalı müfettişlerle muhatap olacağını biliyor. Bizim baskın türü bir teftiş anlayışımız yoktur. Önceden bilinen riskler üzerinde işverenlerimiz hazırlıklarını yaptığı takdirde her hangi bir sorunla karşılaşmayacaktır.” dedi.

'TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA DÜNYA ŞAMPİYONU DEĞİLDİR'

5 Grup Başkanlığı’nca yürütülecek programlı teftişlerin iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve işçi şikâyetlerine olumlu yansımalarını beklediklerini vurgulayan Mehmet Tezel, şöyle devam etti: “İş yerlerinde yapılan iyileştirmeler, çalışma barışıyla alakalı olumlu kazanımlar sağlayacağını biliyoruz. Bütün bunlar çalışma hayatında iş kazalarının minimize edilmesi, meslek hastalıklarının en aza; hatta sıfıra indirilmesi içindir. Meslek hastalıkları tamamen, iş kazaları ise yüzde 98 önlenebilir. Türkiye iş kazaları yönünden dünya şampiyonu değil. Dünya şampiyonu olmasını da hiç kimse istemez. Ama nedense bundan memnun olan çevreler var. Dünyada birçok ülkede iş kazalarına dair istatistikler daha tutulmuyor. İş kazalarıyla ilgili her hangi çalışmaları olmayan devletlerle bizleri mukayese etmenin haksızlık olacağı kanaatindeyim.”

'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASINDAN ÖNEMLİ KATKILAR BEKLİYORUZ'

Çalışanların iş yerlerindeki dikkatsizliği, işverenlerin organizasyonel olarak iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıkları noktasında örgütlenememesi, yetersiz sendikalaşma gibi sorunlar üzerinde duran Tezel, “Sendikaların toplu iş sözleşmesi yaptığı iş yerlerinde bu organizasyonel eksiklikler aşağı yukarı minimize edilmiş. Yeni çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası herkesi işyerinin risklerini tanıyarak çalışmasını getiren bir düzenlemedir. Dolayısı ile bu müstakil yasadan önemli katkılar bekliyoruz. Yasa iş yerlerinde, organizasyonel bir takım eksikliklerin tamamlanmasına vesile olacak. Yasalara göre sorumluluk makamındaki işverenlerin, iş yerleriyle alakalı riskleri tanıyarak, o işi yapmasına ve bu risklerin giderilmesiyle alakalı da bu yapı işletildiği takdirde iş kazaları en aza indirilir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar