2013 yılında yeni psikoaktif maddeler yüzde 41 arttı

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı (KOM) Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'n (UNODC) bildirilen yeni psikoaktif madde (insan davranışla.

Google Haberlere Abone ol
2013 yılında yeni psikoaktif maddeler yüzde 41 arttı

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı (KOM) Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'n (UNODC) bildirilen yeni psikoaktif madde (insan davranışlarına etki eden kimyasal maddeler) sayısının 41 arttığını söyledi. Zaimoğlu, olumsuz yönleri yeteri kadar anlaşılamayan ve küresel sağlık için önemli bir tehlike unsuru olan bu maddelerle mücadele edilebilmesi için yeterli bir hukuki zemine ve daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

    Afganistan kaynaklı uyuşturucu kaçakçılığı, üretimi ve Afgan uyuşturucu rotaları üzerinde bulunan ülkelerin benzer problemlerle mücadelesini hedefleyen Paris Paktı İnisiyatifi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda 'Paris Paktı, Afganistan Kaynaklı Uyuşturucuyla Mücadele Bölgesel Girişimleri Güçlendirme' konulu Uzmanlar Grubu Toplantısı Antalya'nın Serik Boğazkent turizm bölgesinde başladı. Toplantıda, Afganistan kaynaklı uyuşturucuyla mücadele, irtibat ağları ve bilgi değişimi, ortak operasyonlar ve kontrollü teslimatlar, sınır aşan işbirliği ve 2014 sonrası Afganistan’ı bekleyen olası sorunlar, kurumlar arası işbirliğini daha etkin kılmaya yönelik ihtiyaç değerlendirmeleri konuları yer alacak.

    Uluslararası 35 kuruluş ve ülkeden uyuşturucuyla mücadele alanında çalışan temsilcilerin katıldığı toplantının eş başkanlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından yapılıyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOM Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, küresel, bölgesel ve ulusal bazda yürütülen mücadeleye rağmen uyuşturucu sorununun uluslararası toplum için ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini ifade etti. Güvenlik güçlerinin çalışmaları sonucu kaçakçıların farklı ve alternatif rotaları kullanmaya başladığına değinen Zaimoğlu, "Suçun yer değiştirmesi olarak görülmesi gereken bu durum, uyuşturucuyla mücadelede atılması gereken önemli adımların var olduğu gerçeğini bize hatırlatmaktadır." dedi.

    Afganistan'daki uyuşturucu konusuna değinen Zaimoğlu, Afganistan Narkotik Suçlarla Mücadele Bakanlığı tarafından yayınlanan '2013 Afganistan Afyon Araştırması'na göre 2013 yılında ülkedeki afyon ekiminin yüzde 36 oranında artış göstererek 200 bin hektarın üzerine çıktığını söyledi. Afyon türü uyuşturucuların uluslararası pazara sevk edilmesinde kullanılan Balkan rotasının, Türkiye ve İran’ın yaptığı büyük yakalamalar sayesinde kaçakçılar için oldukça riskli bir konuma geldiğini belirten Zaimoğlu, "2014 yılıyla birlikte yeni bir döneme girecek olan Afganistan’ın uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığına karşı daha etkili bir mücadele kapasitesine ulaşması, sadece Afganistan’ı değil bölge ülkelerini de yakından ilgilendirmektedir. Uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının, bu ülkedeki yoksulluktan, alternatif kalkınma araçlarının yetersizliğinden ve 30 yılı aşkın süredir devam eden çatışma ortamından istifade etmesi engellenmelidir. Bu yönde devam eden bölgesel ve uluslararası çabalara daha fazla destek verilmesi, ortak sorumluluğumuzun bir gereğidir." ifadelerini kullandı.

    2013 yılında UNODC’ye bildirilen Yeni Psikoaktif Madde sayısının yüzde 41 oranında arttığını kaydeden Zaimoğlu, "Olumsuz yönleri yeteri kadar anlaşılmayan ve küresel sağlık için önemli bir tehlike unsuru olan bu maddelerle mücadele edilebilmesi için yeterli bir hukuki zemine ve daha fazla çabaya ihtiyaç vardır." şeklinde konşutu. Birçok ülkede en fazla kullanılan ve yakalanan uyuşturucu madde olan esrarın ciddiyetini koruyan sağlık ve güvenlik problemi olmaya devam ettiğine de değinen Zaimoğlu, bazı ülkelerdeki suç örgütlerinin THC (Tetrahidracanabinol) etken maddesinin daha yüksek seviyelere çıkması için uğraştığını kaydetti. Zaimoğlu, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığının, bölgedeki yasa dışı terör örgütlerine de finans kaynağı sağladığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

    "GÜNÜMÜZE KADAR 264 ULUSLARARASI ORTAK OPERASYON YAPILDI"

    KOM Dairesi Başkan Yardımcısı Sabit Akın Zaimoğlu, günümüze kadar bilgi değişim kanalları kullanılarak 129’u kontrollü teslimat olmak üzere, 135’i operasyonel bilgi değişimi kapsamında toplam 264 uluslararası ortak çalışma yapıldığını anlattı. 2013 yılında ABD, İngiltere, İtalya, Kanada ve Hollanda gibi ülkelerle 19 ortak operasyon ve kontrollü teslimat gerçekleştirildiğini belirten Zaimoğlu, "Bu operasyonlar neticesinde büyük miktarda eroin, esrar, kokain ve ecstasy maddeleri yakalanmıştır. Bilgi değişimi yoluyla gerçekleştirilen ortak operasyon ve kontrollü teslimatın ne denli önemli olduğunu bu örnekler açıkça göstermektedir. Şunun da altını çizmek isterim ki, bu istihbarat paylaşımı, sadece maddeyi yakalamaya değil, devamında tüm unsur ve uzantılarıyla birlikte suç örgütünü çökertmeye odaklanmalıdır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar