2013 AB insan Hakları Film günleri BTSO desteğiyle Bursa’da

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun, AB üye ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlediği 3.

Google Haberlere Abone ol
2013 AB insan Hakları Film günleri BTSO desteğiyle Bursa’da

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun, AB üye ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlediği 3. AB İnsan Hakları Film Günleri, 6-15 Aralık 2013 tarihleri arasında Türkiye genelinde 8 ilde gerçekleşecek. Söz konusu festival kapsamındaki filmler, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası desteğiyle 13-15 Aralık tarihleri arasında Bursalı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

    Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Sinop ve Diyarbakır’da düzenlenecek film günleri kapsamında, öğrenciler, insan hakları savunucuları, sinemaseverler ve konuya duyarlı herkes insan hakları temalı filmleri ve belgeselleri belirlenen sinema salonlarında ücretsiz olarak izleyebilecek.

    Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından AB Üyesi Ülke Temsilcilikleri ve kültür merkezleri ile işbirliği içinde düzenlenen etkinlik, Bursa dahil 8 ili kapsayacak. 10 gün sürecek olan Festival boyunca birçok AB üyesi ülkeden 20’den fazla film ücretsiz sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. 10 Aralık Salı günü saat 19.00’da Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşen açılışın ardından, yönetmenliğini Can Candan’ın yaptığı, çocukları LGBT olan ebeveynlerin bireysel deneyimlerini paylaştıkları belgesel film Benim Çocuğum (My Child) gösterilecek ve film ekibi de seyirciyle bir araya gelecek. İnsan Hakları Film Günleri kapsamında ayrıca Türkiye’den Reha Erdem’in son filmi JİN, Ali Aydın’ın Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı ödülünü alan ilk sinema filmi KÜF adlı filmleri de seyirciyle buluşacak filmler arasında yer alıyor.

    Etkinlik kapsamında küçük seyirciler de unutulmadı. Bu yıl ağustos ayında Locarno Film Festivali’nde ünlü “Piazza Grande” de (yaklaşık 10 bin kişinin aynı anda film izleyebildiği, belki de dünyanın en büyük açık hava sineması) gösterilen ve büyük alkış toplayan, festivalin kapanış filmi “Okul Yolunda / On The Way To School” adlı film de Türkçe seslendirmeli olarak küçük izleyicilere sunulacak. Türkiye’deki ilk gösterimi etkinlik kapsamında yapılacak olan film, dünyanın dört farklı ülkesinden dört çocuğun her sabah okula gidebilmek için verdikleri olağanüstü mücadelenin öyküsünü anlatıyor.
    
    Etkinlik boyunca bazı filmlerin yapımcı, oyuncu ve yönetmenleri izleyenler ile bir araya gelecek. Sosyolog Olivier Peyroux, 6 Aralık’ta İzmir’de, 9 Aralık’ta Ankara’da ve 10 Aralık’ta Diyarbakır’da, Arazi (Le Terrain) adlı belgesel filmin gösteriminden sonra izleyicilerle buluşacak. Peyroux, son dönem özellikle Avrupa’da yoğun bir şekilde tartışılan ve dışlanan Romanlar ve insan kaçakçılığı gibi hayati meseleler üzerine konuşma yapacak.
Toplumların farklılıklarının yanı sıra sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri ele alan AB ve Türkiye yapımı filmlerin gösterileceği etkinlik; izleyicileri insan hakları, bireysel kimlik, insan onuru ve kültürlerarası diyalog gibi farklı konularda sorgulamaya teşvik ederken yeni ve ortak bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefliyor. CİHAN

Yorumlar