20 yıl sonra açılan Bahtiyar Aydın davası, Eskişehir’e nakledildi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan dava Eskişehir’e nakledildi.

Google Haberlere Abone ol
20 yıl sonra açılan Bahtiyar Aydın davası, Eskişehir’e nakledildi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan dava Eskişehir’e nakledildi. Davanın görüldüğü Diyarbakır’daki son duruşmada nakil tartışmaları yaşanmış, avukatlar nakil durumunda onlarca maktul yakını, mağdur ve müdahillerin mağdur olacağını belirtmiş, biri emekli biri de yurtdışında olan sanıkların can güvenliğinin gerekçe gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirmişti.

Güneydoğu’da işlenen en önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ile Lice’nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan dava Eskişehir’e nakledildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın zamanaşımından kurtardığı cinayetle ilgili iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl kabul edildi ve tensip duruşması geçen hafta yapıldı. Emekli olduktan sonra yurtdışına çıkan sanıklardan Albay Tünay Yanardağ ile emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun avukatları mahkemeye başvurarak, müvekkillerinin can güvenliği için davanın başka ile alınmasını talep etti. Diyarbakır Valiliği bu talebi olumlu bakarken Cumhuriyet Başsavcılığı güvenlik sorunu olmadığını ve davanın kentte görülebileceğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme karar verilmesi için dosyayı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’ne gönderdi. Yargıtay dava dosyasının Eskişehir'e gönderilmesinin ardından yeni bir esas numarası ile yargılama yapılacağını bildirdi.

ÇİTİL DAVASI ÇORUM’A, SAYAR DAVASI ANKARA’YA ALINMIŞTI

Diyarbakır’daki faili meçhul cinayetlere bakan savcıların yıllar sonra yaptığı soruşturma kapsamında açılan en önemli davalar batı illerine nakledildi. Bunlardan biri de Mardin Derik ilçesinde 1992-1994 yılları arasında 13 sivili infaz etmekle suçlanan ve hakkında dava açılan Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil dosyasıydı. Çitil’in dosyası geçen yıl Mardin'den Çorum'a alınmıştı. Şırnak’ın Silopi ilçesi Görümlü beldesinde 20 yıl önce 6 vatandaşın faili meçhule kurban gitmesinden sorumlu tutulan dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar ve 6 jandarma görevlisi hakkında Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledilmişti.
CİHAN

Yorumlar