20 yıl önce temeli atıldı, Başbakan 2009’da açılışını yaptı hala hizmete girmedi

Bitlis'in Güroymak ilçesi Kaleli köyünde 20 yıl önce yapımına başlanan ve 2009 yılında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans ile açılışı yapılan sulama göleti, eksikleri tamamlanmadığı için üreticinin hizmetine sunulamadı.

Google Haberlere Abone ol
20 yıl önce temeli atıldı, Başbakan 2009’da açılışını yaptı hala hizmete girmedi

Bitlis'in Güroymak ilçesi Kaleli köyünde 20 yıl önce yapımına başlanan ve 2009 yılında da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans ile açılışı yapılan sulama göleti, eksikleri tamamlanmadığı için üreticinin hizmetine sunulamadı. Gölet, Bitlis DSİ'inin internet sitesinde bitmiş hizmetler arasında yer alıyor.

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yapımına 1994'te başlanan sulama göleti, açılışı yapılmasına rağmen bir türlü tamamlanamıyor. 20 yıldır; 7 müteahhit, 12 hükümet, 14 bakan gören gölet, hala hizmete girmedi. Yaklaşık 20 bin dönüm arazide sulu tarım yapılmasına imkan sağlayacak gölet için alınan milyonlarca lira değerindeki boru, inşaat malzemesi ve diğer ekipmanlar yaz aylarında güneşin, kış aylarında ise kar ve soğuk havanın altında bırakılarak çürümeye terk edildi. Güroymak'ın 10 mahallesi ve 5 köyün faydalanacağı sulama göletinin tamamlanamaması yüzünden, arazilerinde ekinlerin kuruduğunu belirten Üzümveren Köyü Muhtarı Ahmet Caf, gölet yapılmadan önce ilkel yöntemlerle köylünün açtığı kanallardan yaklaşık 3 bin dönüm arazide sulu tarım yapılabildiğini söyledi.

Göletin yapılmamasından dolayı arazi ve ağaçların kuruduğunu anlatan Caf, köylerindeki birçok araziden verim alamadıklarını ifade ederek, "Gölet yapımı için verdiğimiz verimli tarlalarımız şu anda kullanılamayacak durumda. 20 yılda arazilerimiz kurudu, müteahhitler ödenek yok diyor. 20 bin dönüm arazimiz su olmadığından ekilemiyor. Bırakın tarlaları, yıllar önce ektiğimiz 10 bin kavak ağacının yerinde yeller esiyor. Yaşadığımız sıkıntıyı her zaman dile getiriyoruz. Fakat hiçbir gelişme yok, hiçbir girişimimiz sonuç vermiyor. Ekinler susuz kaldı, köylülerimiz perişan durumda." diye konuştu.

Bitlis İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Caf ise çıkan aksaklıklardan dolayı 20 yıldır gölet tamamlanamadığı için çok mağdur olduklarını dile getirdi. Kenan Caf, "Su olmadığından dolayı ot yetişmiyor, yem yetişmiyor, hayvancılık da öldü. Ne yapacağımızı şaşırdık, yetkililerden yardım istiyoruz. Köylüler olarak, gereken her yere müracaatta bulunduk, bize gelen cevaplar ise en kısa zamanda yapımına başlanılacağı yönünde oldu. Bu göletin en yakın zamanda tamamlanıp hizmete girmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Alınan bilgilere göre, gölet inşaatına bugüne kadar yaklaşık 9 milyon 396 bin 285 TL harcandı.

KÖYLÜLER DSİ'YE DAVA AÇTI

Üzümveren Köyü'nden Kenan Caf, yapımı adeta yılan hikayesine dönen, Başbakan'a açtırılmasına rağmen halen sulama yapılmayan gölet için köylüler olarak DSİ'ye dava açtıklarını ifade etti. Caf, şöyle dedi: "Kuraklık sebebiyle büyük zarar görüyoruz. Devlet bu göleti artık tamamlamalı. Bizler de arazilerimizde sulu tarım yapabilmeliyiz. DSİ, bu göleti bitiremiyorsa, o zaman zararımızı da ödemesi için biz de dava açtık."

“BAKANLIĞA 7 SORULUK SORU ÖNERGESİ”

Güroymaklı vatandaşların talebi üzerine BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu 21 Milletvekili ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından cevaplanmak üzere bakanlığa göletle ilgili 3 Haziran 2013’te 7 sorudan oluşan bir soru önergesi vermişti.
Önergede göletin maliyeti, bitirilememesinin sebebi, gölet yapımı nedeniyle istimlak edilen arazi miktarı, ne zaman bitirileceği, bitirilememesi nedeniyle vatandaşın uğradığı zarar miktarı, göletle ilgili soruşturmalar ve soruşturma sonuçları gibi başlıca sorular soruldu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada ise göletin bitilme tarihiyle ilgili net bir cevap verilmezken, Güroymak göleti için şimdiye kadar 9 milyon 396 bin 285 TL ödeme yapıldığı ve arazinin kamulaştırıldığı belirtildi.

Göletin yapımının gecikme gerekçesi olarak ise 2000 yılına kadar oluşan ödenek sıkıntısından kaynaklandığı belirtilerek şunlar ifade edildi: “Güroymak göletinin tamamlanması 2000'li yıllara kadar ödenek yetersizliğinden gecikmiş olup sonraki yıllarda aks yerinde jeolojik formasyonların iyileştirmesi enjeksiyon ve su tutma uygun hale getirme çalışmaları yapılmıştır. 2012 yılında gölet sulaması ihale edilmiş olup sözleşmenin imzalanmasına müteakip sulama şebekesi yapımına başlanacaktır. Güroymak göleti ile alakalı şikayet gerek bakanlık müfettişlerince gerekse Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelenmiş olup iddialar hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararına varılmıştır. Bitlis Güroymak Göleti kapsamında yapılması düşünülen sonra muhtevadan çıkarılarak ayrı ihale edilen Güroymak sulamasında kullanılacak borular için yüklenici firmaya sözleşme fiyatlarıyla 7 bin 219 TL ödeme yapılmış olup bu borular sulama şebekesi ihalesi kapsamında yıl içerisinde kullanılacaktır.”

"GÖLET DSİ'NİN WEB SİTESİNDE DE BİTMİŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Öte yandan, göletle ilgili henüz bir gelişme olmazken, Bitlis Devlet Su İşleri'nin web sitesinde http: //www2.dsi.gov.tr/bolge/dsi17/bitlis.htm#guroymak internet adresinde, söz konusu göletin başlama ve bitirilmesine ilişkin inşaata başlama tarihi 1994, bitiş tarihi 2009 olarak belirtiliyor.
CİHAN

Yorumlar