20 santimetrelik tümör ameliyatsız yöntemle çıkarıldı

Kamu Hastaneler Birliği Güney Sekreterliği’ne bağlı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği, başarılarıyla ismini duyurmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
20 santimetrelik tümör ameliyatsız yöntemle çıkarıldı

Kamu Hastaneler Birliği Güney Sekreterliği’ne bağlı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği, başarılarıyla ismini duyurmaya devam ediyor. Son yıllarda endoskopik tedavi yöntemlerini uygulayan ve dünyayla yarışan klinik, son olarak Avrupa, ABD ve Türkiye’de bu zamana kadar görülmemiş bir başarıya imza attı. Kalın bağırsakta yaklaşık 20 cm. uzunluğundaki tümör lezyonu bulunan 81 yaşındaki Ali Erul, ameliyatsız olarak endoskopik submukozal diseksiyon (ESD) adı verilen yöntemle tedavi edildi.

Uzm. Dr. Fatih Aslan ve ekibi tarafından yapılan tedavinin Avrupa, ABD ve Türk literatüründe rastlanmamış, tek parça çıkarılmış en büyük tümörlü doku olduğu belirtildi. İşlem, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji-Endoskopi Ünitesi’nde anestezi yöntemiyle uygulandı. Tümör, ameliyatsız olarak endoskopik yöntemle tek parça olarak çıkarıldı. İşlemden sonra herhangi bir komplikasyon olmayan hasta taburcu edildi.

Japonya’da eğitim alan Uzm. Dr. Aslan, yaptığı açıklamada, “Eğer bu yöntem uygulanmasaydı, kalın bağırsağının büyük bir bölümü ameliyatla çıkarılacaktı. Bu yöntem sayesinde herhangi bir doku kaybı olmadan, sadece hastalıklı doku çıkarılarak hastanın anatomik yapısı korundu.” dedi. Yöntemin en önemli avantajının bu olduğunu belirten Aslan, işlemin başarısı için hastalıklı alanın bağırsak duvarının dışına çıkmamış, yani yayılmamış olması gerektiğinin önemli olduğunu belirterek, “Eğer bu tip lezyonlar sadece bağırsak mukozası veya submukozasında, yani birinci veya ikinci tabakanın bir kısmında olduğunda başarıyla uygulanıyor. Son tabakayı tuttuğunda ise bu yöntemin başarı şansı düşüyor. Bu da yine kliniğimizde başarıyla uyguladığımız endoskopik ultasonografi yöntemiyle anlaşılabiliyor.” dedi. Fatih Aslan, ilk olarak Japon gastroenterologlar tarafından uygulanıp geliştirilen ve son yıllarda batıda da başlanan ESD yönteminin, hastanelerinde yaklaşık 1,5 yıldır başarıyla uygulandığını ve üç ulusal kongrede altı ödül aldıklarını belirtti. CİHAN

Yorumlar