20 Mart Cuma Günü İlginç Hava Olayları Olabilir

Güneş tutulması hangi gün, hangi tarihte? Şimdi herkes bu soruya odaklanmış durumda. Fakat Güneş tutulmasının yaşanacağı 20 Mart Cuma günü başka şeyler de olacak.

Google Haberlere Abone ol
20 Mart Cuma Günü İlginç Hava Olayları Olabilir

20 Mart Cuma günü 1 değil, 2 değil, tam 3 değişik astronomik hadise yaşanacak.
Astronomlar ve sema fotoğrafçıları kocaman bir heyecanla 20 Mart Cuma gününün gelmesini bekliyor. Zira o gün uzun yıllar sonra ilk defa tam Güneş tutulması yaşanacak ve akabinde de Dolunay'ın Dünya 'ya hayli yaklaştığı ve 'Süper Ay' denilen hadise gerçekleşecek. Ancak tümü bu kadarla kalmıyor. O gün tıpkı sürede Kuzey Yarımküre'de baharın başlangıcını müjdeleyen ekinoksun da başlangıcına denk geliyor.
Aslında bu 3 olayın birbiriyle direk şekilde alakası yok. lakin her birinin yaşanması zaten başlı başına alaka çekici. Bu sebepten de 20 Mart Cuma günü (ve gecesi) gözlerimizi göğe dikmemiz için yeterince neden var.


İşte 20 Mart'ta yaşanacak 3 tabiat olayı:

1. Tam Güneş tutulması

Ay o gün Dünya ve Güneş'in arasına girecek ve Ay'ın gölgesi Dünya'nın üstüne düşecek. 20 Mart Cuma günü yaşanacak Güneş tutulmasında Güneş tamamıyla Ay sebebi ile kapanacak, lakin Türkiye'de bu hal tam şekilde görülemeyecek. Tam tutulma Norveç'in açıklarındaki adalarda gözlenirken, Avrupa'nın güneyine doğru indikçe tutulma, parçalı tutulmaya dönüşecek. Bu sebepten Türkiye'de tutulma lakin Güneş'in yüzde 40'ı kapanacak biçimde gözlenebilecek. O gün hava şartları müsait bulunduğu takdirde, tutulma Türkiye'nin her yerinden izlenebilecek. İzmir'de tutulma 10.48'de başlayacak ve 12.55'de bitecek. Tutulma ortası, yani Güneş'in en iyi kapanacağı an ise 11.51'de yaşanacak.

2. Süper Ay

En son 11 Ağustos 2014'te yaşanan Süper Ay olayı, 20 Mart akşamı yine yaşanacak. Dolunay'ın normalden yüzde 30 daha parlak ve yüzde 14 daha kocaman göründüğü fenomen, dün gece bütün dünyada izlendi. Dünya'ya en yakın konumunda bulunacak bulunan dolunay, normalden aşırı daha kocaman ve parlak biçimde görülebilecek. Daha sonraki Süper Ay vakaları sırasıyla Ağustos, Eylül ve Ekim'de yaşanacak.

3. Gece ve gündüzün eşit olması

21 Mart tarihsel Kuzey Yarımküre'de baharın başladığı, gece ve gündüzün eşit bulunduğu ekinoks günü şekilde bilinir. O gün Dünya'nın her noktayı eşit miktarda Güneş ışığı alır ve Güneş ışıkları Dünya'ya sarp biçimde düşer. Ancak Güneş'in ekvator çizgisine tam şekilde sarp geldiği o ilk an, gerçekte 20 Mart akşamına denk geliyor. İngiltere saatiyle 22:45'te Güneş, Dünya'nın ortasından geçtiği varsayılan Ekvator'a sarp biçimde geliyor ve o gün bütün dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanıyor. Türkiye saatiyle ise bu hadise 00:45'te gerçekleşecek.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar