2 sürücüden 1’i kendini rahat hissetmediği için emniyet kemerini takmıyor

Trafik kazalarında meydana gelen ölüm ve ağır yaralanmaları önlemede emniyet kemeri büyük rol oynuyor.

Google Haberlere Abone ol
2 sürücüden 1’i kendini rahat hissetmediği için emniyet kemerini takmıyor

Trafik kazalarında meydana gelen ölüm ve ağır yaralanmaları önlemede emniyet kemeri büyük rol oynuyor. Yapılan bir araştırma da ülkemizdeki sürücülerin emniyet kemeri takma konusuna dikkat etmedikleri ortaya çıktı. ODTÜ’lü öğretim üyelerinin 2 bin 11 sürücü ile yaptığı çalışmada emniyet kemeri kullanımı konusunda önemli sonuçlar elde edildi. Araştırmaya katılan sürücüler emniyet kemeri takmama sebeplerine bakıldığında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Görüşülen sürücülerin yüzde 48’i yani 2 sürücüden 1’i kendini rahat hissetmediği için emniyet kemeri takmıyor.

Dünyada her yıl 1 milyon 300 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her yıl 4 bin 500-5 bin kişinin kaza sonucu ölüyor. Her yıl yaşanan 1 milyonun üzerinde trafik kazasında ise yaklaşık 200 bin kişi de yaralanıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri araç sürücülerinin emniyet kemeri kullanımı ile ilgili önemli bir araştırma yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaşım Araştırma Merkezi'nden Dr. Hediye Tüydeş Yaman ve Sinem Aydın, “Güvenli Trafik Kampanyası Ankara İli Sürücü Bilgi, Tutum ve Davranış’ başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi.

'EMNİYET KEMERİNİN FAYDASI BİLİNİYOR VE ARAÇ KULLANIRKEN TAKILMIYOR'

Araştırma kapsamında Ankara il merkezinde 2011 sürücü ile görüşüldü. Görüşülen sürücülerin yüzde 10,7’si genç sürücüler 18–24 yaş aralığında, yüzde 32’si 24-34 yaş aralığında yer aldı. Sürücülerin emniyet kemerinin trafik kazalarının sonucundaki kayıpları azaltan etkisini bilip bilmediklerini ölçmek üzere sorulan sorulara verilen cevapların analizi sonucunda emniyet kemerinin faydaları ve zorunluluğu konusunda bilgi sorunu olmadığı ortaya çıktı. Emniyet kemeri takmamanın kazalarda meydana getirdiği riskler yüzde 97 veya daha fazla oranda biliniyor. Sürücülerin yüzde 31.8’i her zaman emniyet kemeri taktığını belirtirken; buna karşılık yüzde 29,6’sı hiç bir zaman, kalan yüzde 38,6’sı duruma göre (şehir içinde ve yakın mesafe yolculuklarda) emniyet kemeri takmadıklarını dile getirdi.

Hiçbir zaman ya da bazen emniyet kemeri takmadığını belirten sürücülerin takmama nedenini tespit için açık uçlu 4 cevap şıkkı hazırlandı. Emniyet kemeri takmayan sürücülere ‘Çoğunlukla unuttuğum için takmıyorum (unutkanlık), Araç kullanırken kendimi rahat hissetmiyorum (rahat hissetmeme), Kazalarda işe yaradığını düşünmüyorum (işe yaramıyor), Diğer (lütfen belirtiniz)’ cevap şıkları sunuldu. Görüşülen sürücülerin yüzde 48’i yani 2 sürücüden 1’i rahat hissetmemeyi sebep gösterirken, ‘unuttuğu için takmama’ şıkkı yüzde 10,8’i tarafından belirtilen ikinci ana sebep oldu. Sürücülerin yüzde 46,7’si her durumda araçtaki yolculardan kemer takmalarını istediklerini ifade ederken, hiçbir durumda yolculardan emniyet kemeri takmasını istemediğini belirtenler yüzde 16,2 iken sadece ön koltukta oturanlardan isteyenler yüzde 16,3’ü olarak gözlemlendi.

Hız sınırlamalarına ‘her zaman uyduklarını’ söyleyen sürücülerin farklı yollardaki oranları yüzde 65,1 ile yüzde 71,9 arasında değişti. Yüzde 71,9 ile en çok şehirler arası yollarda sınırlamalara riayet edildiği görüldü. Otobanlarda ise bu oran yüzde 65,1’e geriliyor.

'PLANLI BİR EMNİYET KEMERİ DENETİM PROGRAMI UYGULANMALI'

Araştırmanın sonuç bölümünde genel olarak bakıldığında sürücü bilgi, tutum ve davranışları (hem emniyet kemeri hem de hız sınırları konusunda) her zaman paralellik gösterdiği belirlendi. Sürücülerin özellikle hız konusundaki sınırlamalarda bilgi eksikliği olduğu gözlemlendiği belirtilirken, hız sınırlamalarının yol kategorilerine göre değiştiği için bu konuda bilgi düzeyini artıracak kampanyaların düşünülmesi gerektiği dile getirildi. Özellikle ülkemizdeki hızla artan duble yollardaki hız sınırları fazla bilinmediği ifade edilen bölümde şu ifadeler yer aldı; “Yolun yapısından hangi tip yolda ve hız limiti sınırları içinde olduğunu rahat anlayabileceği bir alt yapı düzenlemesi yapılması yönünde çalışmalar ilgili kuruluşlarla başlatılmalı. Sürücülerin bazı tehlikeleri ve bunlara karşı korunma yöntemlerini bilmelerine rağmen (emniyet kemeri gibi) tutumlarında aynı önceliği göstermedikleri ortadır. Emniyet kemeri takmama konusundaki en belirgin sebep araç kullanırken yarattığı rahatsızlık ve alışkanlık olmaması (ve bunun sonucu unutkanlık) dile getirilirken ek olarak kısa mesafede gidilmesi (indi-bindi durumları da dahil olmak üzere) emniyet kemeri takılmasını azaltan bir sebeptir. Özellikle şehiriçi ve kısa mesafelerde bile emniyet kemeri takmanın öneminin vurgulanacağı bir farkındalık çalışması yapılmalı. Emniyet kemeri konusunda ceza alan ve denetim geçiren oran düşük olup bu konuda yoğun bir denetim hissi ya da ceza riski görmedikleri ortaya çıkmıştır. Bu konuda psikoloji literatüründeki çalışmalar haftanın belli günlerinde ya da belli bir zaman dilimi içinde aynı yerde aynı zamanda yapılan denetimlerin insanda bir denetim şablonu hissi uyandırdığı bilgisi doğrultusunda il içinde planlı bir emniyet kemeri denetim programı uygulanmalıdır. Hız sınırlamaları genellikle en çok ihlal edilen kurallar olduğundan her zaman etkin denetim sistemleri ile desteklenmesi gerekir. Bunun için kaza ve/veya ölüm riski yüksek koridorlarda etkin hız denetimi yapılmasına imkan sağlayan elektronik denetleme sistemleri kurulmalıdır.”

EMNİYET KEMERİ TAKMAYAN 449 BİN KİŞİYE CEZA KESİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca hazırlanan ‘Denetim Faaliyetleri Raporu’na göre 2012 yılında polis 10 milyon 732 bin trafik cezası uyguladı. Sürücüler toplam bir milyar 594 milyon 821 bin 942 lira trafik cezası öderken, 276 bin kişi de cumhuriyet savcılığına sevk edildi. Geçen yıl en önemli artış ‘koruma başlığı-gözlük kontrolü’nde gerçekleşti. 114 bin kişiye cezai işlem uygulandı. Emniyet kemerini takmayan 449 bin kişiye de ceza yazıldı. Trafik polisleri, hız limitlerine uymayan bir milyon 282 bin 745 sürücüye ceza kesti. Alkol kontrolünde 154 bin 787, takograf kontrolünde 106 bin 180, yaya kontrolünde ise 8 bin 255 ceza kesildi.

Geri alınan sürücü belgesi sayıları da şöyle: Alkollü olarak araç kullanan 137 bin 928, 100 ceza puanını dolduran 17 bin 470, 5 kez hız limitini aşan 173, sürücü olmayı engelleyecek ölçüde sağlık şartlarının değiştiği tespit edilenler, sürücü belgesi almaya engel teşkil eden türden mahkumiyet alanlar ve yetkili birimlerin kararıyla sürücü belgesi iptal edilenler 2 bin 114 kişi.” CİHAN

Yorumlar