2. Abdulhamid Siirt’teki petrolü haritada belirtmişti

Siirt'in Eruh ilçesinde 2 bin 300 metrede yapılan sondaj çalışmalarıyla elde edilen 42,3 gravitede en kaliteli petrolle birlikte gözler Sultan 2.

Google Haberlere Abone ol
2. Abdulhamid Siirt’teki petrolü haritada belirtmişti

Siirt'in Eruh ilçesinde 2 bin 300 metrede yapılan sondaj çalışmalarıyla elde edilen 42,3 gravitede en kaliteli petrolle birlikte gözler Sultan 2. Abdülhamid'in 100 yıl önce hazırlattığı petrol haritasını akla getirdi.

Siirt Üniversitesi Tarih Bölüm Dalı Başkanı ve Osmanlı Tarihi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulnasır Yiner, Türkiye’nin, 2. Abdulhamid’in Kerkük ve Musul’u kapsayan bölgeyi de içine alan petrol haritasının varlığından 2006 yılında haberdar olduğunu söyledi. Bölgenin, petrol kaynakları bakımından zengin bir coğrafya olduğunu söyleyen Yiner, “Sultan Abdulhamid, 29 Ekim 1901 yılında kendi imkanlarıyla Alman ve Türk şirketlere yaptırdığı petrol haritası mevcuttur. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun 10, 11 ve 13 numaralarıyla gösterdiği haritada bölgenin çok zengin petrol kaynakları olduğunu gösteriyor. Haritayı sunan ekibin başında yer alan Alman maden mühendisi Paul Groskoph’un yazdığı notta iki önemli meseleyi şöyle aktarıyor: Bir tanesinde bu petrolün bulunmasıyla nasıl taşınacağını ifade ediyor. 1884’te Bağdat demiryolunun yapımı tamamlanırsa petrolün bu demiryolu ile taşınacağı görülüyor. 1902 yılında bu demir yolunun tamamlanmasını görüyoruz. İkinci notta ise bu petrolün çıkarılmasıyla bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini gösteriyor. Nitekim bölgede yaşanan savaşların önemli sebeplerinin de petrolden kaynaklandığını görebiliyoruz." dedi.

1912 yılında Türk, İngiliz ve Fransız ortak bir şirket kurulduğunu, ancak bunlar daha araştırma yapmadan 1. Dünya Savaşı çıktığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Abdulnasır Yiner, şunları ekledi: "Yani Sultan Abdulhamid’in hazırlamış olduğu petrol haritası doğrudur. 1974’te Türkiye’nin yabancı petrol şirketlerine verdiği özel imtiyaz nedeniyle bölgede çok sayıda şirketler burada araştırma yapıyor. Ve hatta halk arasında petrol bulundu, fakat üstü kapatıldı söylemleri var. Bu doğrudur. Ancak bulunan petrolün hangi gerekçeyle üstü kapatıldığı ile ilgili elimizde net bir bilgi yoktur.” CİHAN

Yorumlar