+1T Gazete Tasarım Günleri başladı

Zaman gazetesi tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen +1T Gazete Tasarım Günleri güzel sanatlar ve iletişim fakültesi öğrencilerini haberin mutfağında bir araya getirdi. Yaklaşık 400 öğrencinin katılımıyla başlayan etkinlikte tasarım uygulamaları,...

Google Haberlere Abone ol
+1T Gazete Tasarım Günleri başladı

Zaman gazetesi tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen +1T Gazete Tasarım Günleri güzel sanatlar ve iletişim fakültesi öğrencilerini haberin mutfağında bir araya getirdi. Yaklaşık 400 öğrencinin katılımıyla başlayan etkinlikte tasarım uygulamaları, gazete tasarımı, dijital gazete gibi konular konunun uzmanları tarafından genç gazeteci adaylarıyla paylaşıldı. Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı, gazete okurunun ortalama 20 dakikayı gazetesine ayırdığını belirterek tasarımcıların bu süre içinde okuru yakalayacak dizaynları üretmek zorunda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen öğrenciler, gazete tasarım günlerinde işin mutfağında olan kişilerle bir araya gelme imkanını buldu. Gazeteciliğin 5N 1K’sına ek olarak +1T ismiyle hayata geçen proje bu yıl 9. kez sektörün meraklı öğrencilerini buluşturdu. Zaman gazetesindeki tasarım günlerinin açılış dersini, aynı zamanda tasarım ödülüne de sahip olan gazetenin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı oldu. Yazıcı, tasarım unsurları ve gazete tasarımı ile ilgili verdiği bilgilerle işin püf noktalarını öğrencilerle paylaştı.

Türkiye’de hem haberci hem de tasarımcıyım diyen kişi sayısının çok az olduğunu belirten Yazıcı, bu yüzden de tasarım günlerine gelen öğrencilerin güzel sanatlar ve iletişim fakültelerinden seçildiğini anlattı.

Tasarımda kimliğin çok önemli olduğunu, yapılan işin buna göre bina edilmesi gerektiğini anlatan Yazıcı, “Gazete tasarlarken şöyle düşünün. Yeni bir gazete çıkacak ve görev size verildi. Biz nelere dikkat ediyoruz. Bir kere gazetede bir kimlik olmalı. Mesela işi veren ‘ben bir magazin gazetesi istiyorum’ diyebilir, bir ‘haber gazetesi istiyorum’ diyebilir. Dikkat ettiğimiz şeylerden biri gazetenin sıkıcı olmaması, birinci sayfanın birinci sayfa gibi hazırlanması, yorum sayfasının, sporun öyle…Hepsi farklı olmalı derken de hepsi farklı tellerden çalmamalı. Bunlar hem farklı, hem de kimlikleri birbirine yakın olacak. Nasıl olacak bu? Kullanılan renklerle, yazı karakterleri ile tipolojisi ile birbirine bağlayabilirsiniz. Bunlarla insanlar sokakta yerde olan bir gazete sayfasının hangi gazete olduğunu algılayabilmeli.” dedi.

Fotoğrafın da bir tasarım ürünü olabileceğini belirten Yazıcı, ancak bunun karenin içinin bilinçli olarak tasarlanması ile değil, fotoğrafın oluşacağı ana kadar olan kısmın çalışılması ile mümkün olabileceğini söyledi. Yazıcı, “Mesela bir adamı alırsınız, fotoğraf için uygun bir yere götürürsünüz ve orada fotoğrafını çekersiniz bu bir tasarımdır.” ifadesini kullandı.

20 DAKİKANIZ VAR

Tasarım konusunun insanların gazete ile olan ilgilenme sürelerini doğrudan etkilediğini belirten Yazıcı, “İnsanlar günde gazetelerine ortalama 20 dakika harcıyor. Herkes sadece ilgi duyduğu şeyi okuyor. Siz okurun kaçırmayacağı dizaynı yapmak zorundasınız. Sıkıcı olmayacak, rahat okunacak, ilginç dizayn edilecek. Tasarımda insanlar basılı gazeteyi yapmak için elinde ne olduğunu bilmeli. Bunlar basılı gazete için geçerli. Gerçi internette de bir gazete yayınlıyor olsanız o gazete havasını oluşturmak için basılı gazeteyi referans almak durumundasınız.” diyerek tasarımın önemine işaret etti.

CİHAN

Yorumlar