1944’teki sürgünde hayatını kaybeden Kırım Türkiler Adana’da anıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı Stalin’in 18 Mayıs 1944’te 400 bin Kırım Türkü’nü Sibirya başta olmak üzere çeşitli bölgelere sürgün etmesinin yıldönümü...

Google Haberlere Abone ol
1944’teki sürgünde hayatını kaybeden Kırım Türkiler Adana’da anıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Başkanı Stalin’in 18 Mayıs 1944’te 400 bin Kırım Türkü’nü Sibirya başta olmak üzere çeşitli bölgelere sürgün etmesinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin birlikte düzenlediği anma töreninde konuşan Hüseyin Sözlü, Stalin’in Kırım’ın Müslüman Tatar Türklerini, SSCB’nin geleceği için tehdit olarak görüp bir günde ‘hayvanlar’ gibi trenlere doldurup sürgüne gönderdiğini söyledi. Hüseyin Sözlü, “Bu sürgünde Kırım Türklerinin yüzde 40’ı öldü. Yerlerinden yurtlarından edilenler arasında sağ kalanlar da çok zor şartlar altında hayatta kalmaya çalıştı. İşte bu soykırımın 70. yıldönümünde katledilen Müslüman Türkleri anıyoruz.” dedi.

Sürgüne gönderilen Kırım Türkleri’nin 1990 yılından itibaren Kırım’a dönme mücadelesinin başladığını fakat şu anda sadece 300 bin Kırım Türkü’nün orada bulunduğunu kaydeden Hüseyin Sözlü şöyle devam etti: “Geri dönme çabalarında çok verimli olamadık. Şu anda da Stalin’in ruhu Putin’in şahsında yeniden dirildi. Kırım Türklerinin Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’a sokulmamıştır. Türkiye’de hükümet bunları görmüyor. Milletimiz bunu gözden kaçırmamalı. Bugün Kırım’da Türklerin bir kez daha mezalime uğramasına yol açabilecek gelişmeler yaşanıyor. Basında bununla ilgili tek satır haber yok. 1974’te Kıbrıs’a Barış Harekatı düzenledik. O zaman mezalime uğrayan Türklerin torunları neredeyse Rumların yanında yer alır hale gelmişlerdir. ‘Hükümet tehcire taraftar değiliz’ diyerek Cumhuriyet’i sattığı gibi Osmanlı’yı da satmıştır. Bugünkü hükümetin bu konuyla ilgili tavrı, Müslüman Türk Milletinin satılmasıdır.”

Soma’da yaşanan maden faciasına da değinen Başkan Hüseyin Sözlü, “Madenlerimiz elbette çalışmalı ancak insanların can güvenliği mutlaka öncelikli olmalı. KİT’ler zarar ettiği için özelleştirmeleri fütursuzca yapanlar bugünkü can kayıplarının önünü açmışlardır. Bedel canla ödenmemeli. Acı üzerinden siyaset yapmak kesinlikle tarzımız olamaz ama özel sektörün işlettiği madenlerde 10 işçi şehit oluyorsa, KİT’lerin işletti yerlerde 1 kişi şehit oluyor. Madenlerimizde çağdaş iş güvenliği yöntemleri uygulanmalı, memleket evlatları heba edilmemeli. Türkiye 12 yıldır felaketlerle yüz yüze. Yaşadığımız felaketlerden ötürü bayramlarımızı, kutlamalarımızı yapamıyoruz.” diye konuştu.

Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Taymaz da geçmişte büyük acılar yaşayan Kırım Türklerinin bugün de zalim ve acımasız bir harekatın, emperyalist bir oyunun kucağında olduğunu kaydetti. Taymaz, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve oradaki Kırım Türklerinin varlığının korunması gerektiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar