1915’te hayatını kaybeden Ermeniler Tunceli'de anıldı

HDP Tunceli İl Eş Başkanı Fatma Kalsen, devletin inkar politikasını halen sürdürdüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
1915’te hayatını kaybeden Ermeniler Tunceli'de anıldı

HDP Tunceli İl Eş Başkanı Fatma Kalsen, devletin inkar politikasını halen sürdürdüğünü söyledi.

1915'te yaşanan tehcirde hayatını kaybeden Ermenileri anmak için bir araya gelen grup, Tunceli Sanat Sokağı'nda bir açıklama yaptı. HDP Tunceli İl Eş Başkanı Fatma Kalsen yaptığı basın açıklamasında, devletin inkar politikasını sürdürdüğünü ve soykırım gerekçelerini halen savunduğunu ifade etti. Kalsen, “Büyük Felaket’in (Metz Yeğern) üzerinden 99 yıl geçmiş olmasına rağmen Anadolu’nun kadim halklarının torunları olarak, 99 yıllık utançla yüzleşiyoruz; Ermeni ve Süryani halklarının acılarını paylaşıyor, yaşanmış olan insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor ve o süreçte yaşamını yitirenleri hüzün ve saygıyla anıyoruz.” dedi.

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 99 yıl önce Ermeni aydınlarının evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildiği ve 24 Nisan 1915 tarihinin sözde Ermeni soykırımının başlangıcı olarak kabul edildiğini belirten Kalsen “Hamidiye Alayları’nın 1894-96 katliamları, 1908 Meşrutiyeti’nin ardından 1909 Adana katliamı, 1915 soykırımı öncesinde gerçekleştirilen katliamlardır. Ermeni, Süryani, Rum ve Aleviler bu coğrafyada katliamlara uğradı, sürgünler yaşadı. 1915 ise Ermeni ve Süryani halkları için planlı bir etnik kimlik ve inanç soykırımıdır. Büyük Felaket’in (Metz Yeğern) üzerinden 99 yıl geçmiş olmasına rağmen, Türkiye Devleti inkar politikasını halen sürdürüyor, soykırım gerekçelerini halen savunuyor.” diye konuştu.

Kalsen, 1915 Ermeni soykırımının 100′üncü yılına girerken yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırının koşulsuz açılması; kökenleri bu topraklarda olan Diaspora Ermeni ve Süryanilerine yurttaşlık haklarının verilmesi; fişlemelerin son bulması, ders kitaplarındaki nefret söylemlerinin temizlenmesi; soykırım mağdurlarına tazminat verilmesi; Süryani halkının da Lozan Antlaşması kapsamındaki ‘Azınlık Hakları’ndan yararlandırılması; Ermeni ve Süryani halklarının okul, kilise gibi kamusal alanlarının iade ve restore edilmesi gelir.”

Açıklama, “Anadolu’nun kadim halklarının torunları olarak, 99 yıllık utançla yüzleşiyoruz; Ermeni ve Süryani halklarının acılarını paylaşıyor, yaşanmış olan insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor ve o süreçte yaşamını yitirenleri hüzün ve saygıyla anıyoruz.” cümleleriyle bitirildi.

Basın açıklamasına katılan Ermeni vatandaşlardan Enver Devletli ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını yetersiz ama küçük bir adım olarak gördüğünü söyledi. CİHAN

Yorumlar