1915 hadisesi Diyarbakır’da kınandı

Diyarbakır’da 1915 hadisesi için düzenlenen anma töreninde o dönem yaşanan olaylar kınandı.

Google Haberlere Abone ol
1915 hadisesi Diyarbakır’da kınandı

Diyarbakır’da 1915 hadisesi için düzenlenen anma töreninde o dönem yaşanan olaylar kınandı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Ermeni halkının büyük bir felaket yaşadığını belirtti. Anmaya katılan İngiltere merkezli Gomidas Enstitüsü'nün direktörü Ara Sarafian ise Türkiye Cumhuriyeti’nde başta Ermeniler olmak üzere diğer toplulukların işkenceye ve zulme maruz kaldığını savundu.

Diyarbakır’da aralarında Diyarbakır Barosu, Demokratik Toplum Kongresi, Halkların Demokratik Kongresi, BDP, İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi’nin de olduğu sivil toplum kuruluşları ile siyasetçiler 1915 hadisesi için bir araya geldi. Sur ilçesinde Ortak Vicdan Anıtı önünde yapılan anmada, olaylar kınandı. Ortak açıklamayı yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 24 Nisan’nın Ermeni halkının çok acı bir günü olduğunu söyledi. Elçi, “ Anadolu ve Mezopotamya’nın en kadim halklarından biri olan Ermeni toplumu, 24 Nisan 1915’te tarihin o güne kadar tanık olduğu en büyük felaketlerden birine maruz kalmaya başladı. Ermeniler 1915 yılında yaşananları büyük felaket olarak ifade etmektedir. Kürt toplumu olarak kardeş Ermeni halkının bu büyük acısını paylaşıyoruz. Soykırımda yaşamını yitiren bir milyonu aşkın sivil-masum Ermeni’yi bu gün Diyarbakır’da saygıyla anıyoruz.” diye konuştu.

"ÖNCE ERMENİ AYDIN VE ÖNDERLERİ TUTUKLANDI"

Elçi, İttihat ve Terakki Hükümeti ve onun istihbarat örgütü Teşkilatı Mahsusa'nın, bir plan dâhilinde Ermeni halkını önce dilsiz ve savunmasız bırakarak dünyayla bağının koparılmasını hedeflediğini, 24 Nisan 1915 tarihinde ise İstanbul'da bu halkın 2 bini aşkın aydınını, din adamını, eşraf ve kanaat önderlerini tutukladığını dile getirdi. Elçi, “Daha sonra bunları Anadolu'ya sürmüş, burada çoğunu işkence uygulamalarından geçirerek katletmiş, ardından katliamı uygulamaya başlamıştır. İşte Ermeni toplumu bütün dünyada bu günü, 24 Nisan’ı bu nedenle Soykırım Günü olarak kabul etmektedir. Ermeni aydın ve önderlerinin tasfiyesinden sonra İttihat ve Terakki Partisi ‘Tehcir Kanunu’ adı altında, görünürde yasal bir altyapı da oluşturmuş, askeri birlikler ve istihbarat örgütü Teşkilatı Mahsusa aracılığıyla bir milyonu aşkın sivil insanı Suriye sınırına, Der’a Zor Çölü'ne doğru tehcire, ölüm yolculuğuna çıkarmıştır.” ifadelerini kullandı.

"ERMENİ TARİHİ TAHRİP EDİLMİŞTİR"

Elçi, Ermeni halkının yaşadığı hakikatin ortaya çıkmasını ve bu halk içinde adaletin gerçeklemesini dilediklerini kaydetti. Daha sonra merkezi Londra'da bulunan Gomidas Enstitüsü Direktörü Ermeni tarihçi - yazar Ara Sarafian da bir konuşma yaptı. Sarafian, Türkiye’nin bugüne kadar yaşananlarla ilgili düzgün bir açıklama yapmadığını dile getirdi. Sarafian, “ Aynı zamanda katilleri hukuk önüne getirecek bir süreç işlememiştir. 1915 yılından sonra hayatta kalan bine yakın Ermeni ise zulme uğraşmıştır. Ermeni tarihi tahrip edilmiştir. Bugün bile Türk hükümeti daha önce yaşananları kabul etmede zorluk yaşamaktadır.” dedi.

TAN: ZALİMLERİ LANETLEYEREK YENİ BİR DÜNYA KURABİLİRİZ

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise dünya tarihinin çok zulme sahne olduğunu söyledi. Tan, şunları söyledi: “ Dünya tarihi çok zulme sahne oldu. Saymakla bitmez. 20’inci yüzyıl en büyük katliamları hala hafızalarda. Hitlerin yaptığı katliamlardan Ermeni soykırımından Saraybosna’dan Halepçe’ye kadar maalesef insanlığın çok acı bir soykırım hafızası var. Acıları birbiriyle yarıştırarak bir yere varamayız. Ancak zalimleri lanetleyerek yeni bir dünya kurabiliriz. Bizim inancımıza göre mazlumun dini, dili, rengi milleti sorulmaz. Mazlum her yerde mazlumdur. Bugün Ermeniler’in büyük felaketi anarken büyük zalimlere lanet okuyoruz. Mağdurlara Allah’tan rahmet diliyordu. Yeni bir dünya kurulsun artık bunlar olmasın diyoruz.”
CİHAN

Yorumlar