‘18 yaş altı evlilikler yasaklanmalı’

Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.

Google Haberlere Abone ol
‘18 yaş altı evlilikler yasaklanmalı’

Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, çocuk yaşta evliliklerle ilgili kanunlar arasındaki uyumsuzlukları ve bilgi eksikliklerini masaya yatırdı.

1990 yılında taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, evlenmek için yaş sınırının 18 olduğuna ve 18 yaşından küçük herkesin çocuk sayıldığına dikkat çeken Keskinci: “Türk Medeni Kanunu’na göre, 17 yaşını doldurmamış kişiler, Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaşını doldurmamış kişiler, Türk Ceza Kanunu’na göre ise 15 yaşını doldurmamış kişiler çocuk sayılmaktadır. Kanunlar arasındaki bu uyumsuzluk giderilmeli ve yeknesak bir düzenleme yapılarak 18 yaşını doldurmamış çocukların evlenmesi kanuni düzenleme ile yasaklanmalıdır.” diye konuştu.

Keskinci, “Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa gereği iç hukukun üzerinde olduğundan, mevcut düzenlemeler Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Bu nedenle 18 yaşını doldurmamış çocukların evlendirilmesi ve evlilik izni için yasal zemin oluşturulması suçtur. Çocuk yaşta evlilikler bir istismar, şiddet ve insan hakları ihlalidir.” dedi. ‘Çocuk gelin olgusu, en önemli çocuk ve kadın sorunlarından biridir’ diyen Keskinci sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de her 4 evlilikten birinin çocuk yaşta evlilik olduğu dikkate alındığında, erken yaşta evlilik veya çocuk gelin olarak ifade edilen bu toplumsal, sosyal sorunun kanayan yaramız olduğunu görmekteyiz.”

Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için toplumun her kesimine sorumluluk düştüğünü belirten Keskinci: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 yaş altındaki kişilere dini nikah kıyılmaması için talimat vermesi gerekmektedir. Herkes insan onuruna yaraşır bir yaşam sürme hakkına sahiptir.” çağrısında bulundu.








CİHAN

Yorumlar