17 ilde eş zamanlı 'pilot' operasyonu

Konya merkezli 17 ilde FETÖ operasyonu başlatıldı. 74 asker hakkında gözaltı kararı var.

Google Haberlere Abone ol
17 ilde eş zamanlı 'pilot' operasyonu
Sonhaberler / Haber Merkezi

Konya'da yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, Konya merkezli 17 ilde 71'i üsteğmen 73 pilot hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca örgüte finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak edenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında FETÖ/PDY yapılanmasıyla bağlantısı olduğu değerlendirilen kişilere ilişkin çalışmalar sürüyor.

Başsavcılık, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yapılanan FETÖ/PDY mensubu kişilere yönelik "Anayasayı ihlal", "Yasama organını engellemeye teşebbüs", "Hükümet'e karşı isyan", "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından soruşturma başlattı.

Alınan ifade ve toplanan delillerin ardından yapılanma içerisinde aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi.

Konya merkezli 17 ilde örgütle bağlantılı olduğu öne sürülen 73 pilot hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 71'inin üsteğmen, ikisinin ise albay ve kurmay albay olduğu öğrenildi. Konya'dan 9, Ankara'dan 6, İzmir'den 7, İstanbul'dan 5, Diyarbakır'dan 6, Kayseri'den 4, Balıkesir'den 5, Batman'dan 9, Eskişehir'den 5, Adana'dan 4, Kütahya'dan 3, Amasya'dan 4, Malatya'dan 1, Çanakkale'den 2, Muğla'dan 1, Erzurum'dan 1 ve Hatay'dan 1 kişinin gözaltına alınacağı bildirildi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçiriliyor.

OPERASYONUN DETAYLARI

Soruşturmayla ilgili detaylar ise dikkati çekiyor. Örgütte, memleketin geleceği olarak görülen pilotların özel olarak seçildiği öğrenildi. Çocukluktan itibaren ilgilenmeye başlanılan şüphelilere, örgüte bağlılığı artırmak için Fethullah Gülen'in kitaplarının okutulduğu, vaazları ve videolarının izletildiği bildirildi.

Örgüte kazandırılan çocuklara, "Memlekete hayırlı insanlar yetiştireceğiz. Askeriyenin içerisinde dini bütün insanlara ihtiyaç var' ifadelerinin kullanıldığı belirtildi.

Bu şekilde hava harp okullarında etkin bir güce sahip olan örgütün, pilot yaptıkları kişileri sürekli kontrol ve denetim altında tuttukları, gidilen ile ve verilen göreve göre "abi" olarak tabir edilen örgüt üyelerinin değiştiği kaydedildi.

EN İTAATKAR OLANLARI F-16 PİLOTU YAPILMIŞ

Örgütle bağlantısı olan pilotlara görevlerin kıdeme ya da başarıya göre değil, yapılanmaya bağlılık derecesine göre verildiği bildirildi. Yapılanmaya en çok itaatkar olanların F-16 savaş uçağı pilotu yapıldığı, itaatkarlık durumuna göre prestijli görevlerin arttığı öğrenildi.

Örgüte bağlı olmayanların çoğunun hava üslerinde pasif görevlere verildiği, "sürekli sorun yaratıyor" algısı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi. Pilotların maaş ya da görev yolluğu ve harcırahlarından da "himmet" kesintilerinin yapıldığı belirtildi.

Yorumlar