16 milyon çocuğun yüzde 6'sı ekonomik bir işte çalışıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 6-17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9'u (958 bin kişi) ekonomik bir işte çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel...

Google Haberlere Abone ol
16 milyon çocuğun yüzde 6'sı ekonomik bir işte çalışıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 6-17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9'u (958 bin kişi) ekonomik bir işte çalışıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini cevapladı. TÜİK tarafından gerçekleştirilen 2006 Çocuk İşgücü Anketine göre; 6-17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9'unun ekonomik bir işte çalıştığını dile getiren Bakan Çelik, 2012 yılının Ekim, Kasım ve Aralık aylarında TÜİK tarafından 2012 Çocuk İşgücü Anketinin saha uygulamasının yapıldığını ifade etti.

Nisan 2013'te açıklanan sonuçlara göre; ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranının yüzde 5,9 olduğunu belirten Bakan Çelik, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında, tarımda iş aracılığı sözleşmesi zorunlu hale getirildiğini ve mevsimlik gezici tarım işçilerinin sözleşme olmaksızın çalıştırılamaması yönünde tedbirler alındığını söyledi.

5 MİLYON EURO BÜTÇE SAĞLANDI

Ayrıca denetimin oldukça zor olduğu bu alanda ceza yerine teşvik edici bir politika tercih edildiğini anlatan Çelik, "Bakanlığımız tarafından 2005-2007 yılları arasında yedi pilot ilde yürütülmüş olan 'Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi'ne, AB Katılım Öncesi Mali Yardım kapsamında 5 Milyon Euro bütçe sağlanmıştır. Bakanlığımız tarafından 2005-2007 yılları arasında yedi pilot ilde yürütülmüş olan 'Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi' çıktılarından biri de pilot illerde alan araştırması yapılmasıdır. 2006 yılı Kasım ayında Ekim ayının üçüncü haftası referans alınmak suretiyle yedi pilot ilde paralel olarak gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre: ekonomik faaliyette bulunan toplam çocuk oranları Çankırı'da yüzde 4,6, Elazığ'da yüzde 6,8, Erzurum'da yüzde 10,7, Kastamonu'da yüzde 18,2, Ordu'da yüzde 4.6. Sinop'ta yüzde 12.8, Van'da yüzde 6.3 olarak belirlenmiştir." dedi.

2004-2007 yılları arasında bakanlık koordinasyonunda IPEC (Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı) kapsamında Adana'da Milli Eğitim Bakanlığı, mülga Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile İşçi ve İşveren Sendikaları tarafından yürütülmekte olan projeler bulunduğundan dolayı pilot iller arasında Adana olmadığını dile getiren Bakan Çelik, ancak sokakta ve mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla halihazırda yürütülen "Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi"nde Adana'da pilot iller arasında yer aldığına dikkat çekti.

BEŞ İLDE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İZLEME BİRİMLERİ OLUŞTURULDU

2014 AB Katılım Öncesi Mali Yardım programına hazırlanan 'Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi'ne de Adana'nın dahil edilmesinin planlandığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "2005 yılında hazırlanarak uygulamaya başlanan 'Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Ulusal Politika ve Program Çerçevesi' adından da anlaşılacağı üzere çerçeve bir program olup, yürütülen tüm projeler bu çerçeve programı desteklemek üzere uygulanmaktadır. 'Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri bünyesinde Çocuk İşçiliği İzleme Birimleri (ÇİİB) oluşturulması 2012-2014 yatırım programına alınmıştır. Öncelikle beş pilot ilde (Adana, Şanlıurfa. Gaziantep, Kocaeli ve Ordu) olmak üzere Bakanlığımız Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri bünyesinde çocuk işçiliği izleme birimleri oluşturulmuştur. Bu birimler aracılığıyla etkin bir izleme sistemi kurularak, ildeki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak suretiyle, öncelikle en kötü biçimler olmak üzere çocuk işçiliğini önlemeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar; tespit, rehberlik ve yönlendirme, raporlama, kapasite ve farkındalık artırma bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu projenin en temel özelliği kurumsal niteliği olan, sürdürülebilir ve tüm ülkeye yaygınlaştırılabilir bir sistemin başlangıcı olmasıdır. Projenin toplam bütçesi 3 milyon TL'dir."

ÇOCUKLARIN TARLADAN UZAK TUTULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Fındık üretiminin yapıldığı illerde mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olmasından dolayı ailelerle birlikte gelen çocukların tarladan uzak tutulmasına yönelik çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Çelik, "2011 yılında hazırlanan eylem planı çerçevesinde bölgede uygulanan çeşitli projelere teknik destek sağlanmaktadır. ILO Türkiye Temsilciliği tarafından Ordu ilinde uygulanmak üzere geliştirilen 'Mevsimlik Tarım İşlerinde En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliği İle Mücadele Projesi' Bakanlığımız ortaklığında 2013'te yürütülmüş olup, Mayıs 2014'te sona erecektir. Ancak ILO Türkiye Temsilciliğinin temin ettiği ek finansman ile bir yıl daha uzatılmasına karar verilmiştir. Fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için yerel kapasite büyük ölçüde artırılmış, doğrudan çocuklara yönelik yaz okulu hizmeti sağlanmış, ailelere yönelik bilinç artırma çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar 2014 yılında da sürdürülecektir.

Projenin 2013-2014 toplam bütçesi 90 bin Euro olup, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı tarafından sağlanan kaynak projenin finansmanını oluşturmaktadır. Resmi kayıtlarda yer alan bu kaynak ILO Türkiye Temsilciliğinin proje yürütme esasları çerçevesinde kullanılmaktadır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar