15 Temmuz darbesini organize eden siviller ve profilleri

15 Temmuz başarısız darbe girişimini organize eden ve yöneten sivil imamlar olarak Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş’in adı geçiyor. Bu isimlerin Fetullah Gülen ile birebir irtibatlı olmaları darbenin FETÖ tarafından yapıldığının en büyük delili olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
15 Temmuz darbesini organize eden siviller ve profilleri

Sonhaberler | Haber Merkezi

15 Temmuz 2016’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı darbe girişimi gerçekleşti. Bu girişimin Akıncı Üssü 4. Ana Jet Üs Komutanlığında bulunan 143. Filo gazinosundan yönetildiği, Meclis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara Emniyeti ve Özel Harekât gibi pek çok kritik noktanın buradan kalkan savaş uçakları ile bombalandığı ve alıkonulan komutanların buraya götürüldüğü anlaşıldı.

Bu esnada üste askerler dışında beş sivil kişi de bulunuyordu. Akıncı iddianamesinde “Akıncı Sivil Yönetici Şüpheliler” başlığı altında yer verilen bu kişiler; Adil Öksüz, Harun Biniş, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Kemal Batmaz’dı.

Bu kişilerin söz konusu eylemlerin yöneticisi olarak görülebilmeleri, her şeyden önce FETÖ’nün dini duyguların istismarı suretiyle oluşturabildiği örgüt içi kurumsallaşmadan kaynaklanıyor. Başka pek çok İslami kavram gibi “imam” kavramını da devşirerek bu kavrama örgüt içinde yeni bir anlam kazandıran FETÖ, imam olarak belirlenen kişilere bir otorite alanı kurmakta ve bu otorite alanındaki kişilerin, imam aracılığıyla kendilerine iletilen örgüt talimatlarını sorgulamaksızın yerine getirdikleri görülüyor. Darbe girişimine sivillerin de katılması, askeri bir üsse girerek buradaki rütbeli askerlere talimat verebilmeleri ancak bu ilişki çerçevesinde açıklanabilir ve örgütün Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde yeni bir devlet kurmaya çalışan yapılanmasını anlamaya yönelik bir işaret olarak görülebilir.

Gülen’den darbe ile ilgili talimatları direkt olarak alan ve örgüt üyelerine ulaştıran Adil Öksüz’e üst düzey komutanların itaat etmeleri, Öksüz’le birlikte ABD’ye giden ve kalkışmanın ikinci önemli ismi olarak görülen Kemal Batmaz’a üst düzey bir komutanın Akıncı Üssü’nde selam vermesi gibi hususlar, bu kişilerin iddianamelerde kalkışmayı yöneten sivil imamlar olarak nitelenmesine yol açmıştı.

Sivil yönetici sanıklar, darbe girişimiyle bir ilişkilerinin olmadığını, FETÖ ile iltisaklarının bulunmadığını ve diğer sivil yönetici sanıkları tanımadıklarını ifade etmekteler. Bununla birlikte ByLock kullanmaları, Bank Asya hesap hareketleri, iş ilişkileri, yurt dışı giriş çıkış analizleri gibi pek çok delil, örgütle irtibatlarının bulunduğuna ve birbirlerinden haberdar olduklarına işaret ediyor. Benzer şekilde iddianamelerde yer bulan ifadeler ve diğer somut deliller, bu kişilerin darbe hazırlığı ve icrası sırasında yönetici konumunda hareket ettiklerini gösteriyor. 

Darbedeki sivillerin profillerini inceleyen SETA'nın detaylı analizi için tıklayınız

Yorumlar