148 yıl sonra Ümit Burnu'nu ikinci kez geçecek donanma, gözyaşlarıyla uğurlandı

148 yıl aradan sonra Afrika kıtasını dolaşıp Ümit Burnu'nu geçecek olan, 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, törenle uğurlandı.

Google Haberlere Abone ol
148 yıl sonra Ümit Burnu'nu ikinci kez geçecek donanma, gözyaşlarıyla uğurlandı

148 yıl aradan sonra Afrika kıtasını dolaşıp Ümit Burnu'nu geçecek olan, 2 fırkateyn, 1 korvet ve 1 lojistik gemisinden oluşan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, törenle uğurlandı. Uğurlama sırasında aileler gözyaşlarına hakim olamadı.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun uğurlama töreni, Gölcük Donanma Komutanlığındaki Poyraz Rıhtımı'nda gerçekleştirildi. Törene, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, komutanlar, göreve gidecek personel ve aileleri katıldı. Bostanoğlu, törende yaptığı konuşmada, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun rotasını bu kez Afrika kıtası olarak belirlediğini ifade etti. Bostanoğlu, "Türk Deniz Görev Grubu, tarihimizde ilk kez Afrika kıtası etrafında seyir faaliyeti icra edecek, 148 yıl sonra Ümit Burnu'nun kuzeyindeki sularla yeniden kucaklaşacak, ilk kez 27 ülkeye ait 29 limanı aynı dönem içerisinde ziyaret edecek, 21 ülkeye ilk kez liman ziyareti gerçekleştirecek, ilk kez çevre denizlerimiz dışında çok gelişmiş senaryolar içeren güdümlü mermi ve top atışları icra edecek, dünya çevresinin üçte ikilik kısmına karşılık gelen 15 bin deniz milindeki mesafeyi kat edecektir." dedi.

Görev grubunda yer alan Yasin Avcı, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bu görevde yer almaktan gurur duyduğunu belirterek, "Sancağımızı Afrika ülkelerinde dalgalandıracağız, bu bize onur veriyor. Tabi ki içimizde bir hasretlik olacak. Artık döndüğümüzde telafi edeceğiz bunu." dedi. Selma Avcı da hasretle eşini bekleyeceğini söyledi.

Ali Altıntaş ise 148 yıl sonra Türkiye'nin tekrar Afrika sularında olacağını ifade etti. Altıntaş, "Bu göreve gitmekten dolayı gurur duyuyorum. Ailemden ayrılacağım ama olsun önemli olan vatan için aileme döndüğüm de tekrardan artık…" dedikten sonra duygularına hakim olamadı. Altıntaş, "Tabii ki de aileden, çocuktan ayrılmak zor ama olsun vatan için bu görevi yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı. Ayten Altıntaş da eşinden ilk kez ayrıldığını belirterek, dört gözle bekleyeceklerini anlattı. Yüzbaşı Ali Bağcı da gitmeden önce bir yaşında olan ikizleri Efe ve Eğe ile hasret giderdi. Bağcı, bu görevde yer aldığından dolayı gururlu ve bir o kadarda heyecanlı olduğunu söyledi. Bağcı, "148 yıl sonra tekrar bir tarih yazmak için deniz kuvvetleri unsurları olarak Afrika’ya gideceğiz. 148 yıl sonra Ümit Burnu'nu ikinci kez tekrar geçeceğiz." diye konuştu. Bağcı, bu haklı gururda esas pay sahiplerinin arkada bırakacakları eşleri, çocukları, anne ve babaları olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Dede'nin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'na 'seyir hazırdır' raporunu vermesinin ardından gemilerin personeli, görev yerlerine gitti. Daha sonra gemideki personel, limandaki katılımcıları selamlayarak rıhtımdan ayrıldı. Bu sırada bazı aile yakınlarının gözyaşlarına hakim olamadı. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Tuğamiral Ali Murat Dede komutasında TCG Gediz ve TCG Oruçreis fırkateynleri ile TCG Heybeliada korveti ve TCG Yb. Kudret Güngör lojistik gemisinden oluşuyor. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, 17 Mart - 27 Haziran arasında bir dizi faaliyete katılacak.
CİHAN

Yorumlar