120 kişiyle gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

Malatya’da 4 ilden 120 kişinin katılımıyla düzenlenen bölgesel deprem tatbikatında; arama kurtarma ekipleri, senaryo gereği 6,5 büyüklüğündeki deprem sonrası mahsur kalanlar kurtarıldı ve ilk müdahaleleri yapıldı. Malatya'nın Yeşilyurt...

Google Haberlere Abone ol
120 kişiyle gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

Malatya’da 4 ilden 120 kişinin katılımıyla düzenlenen bölgesel deprem tatbikatında; arama kurtarma ekipleri, senaryo gereği 6,5 büyüklüğündeki deprem sonrası mahsur kalanlar kurtarıldı ve ilk müdahaleleri yapıldı.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Gündüzbey beldesinde gerçekleştirilen tatbikata İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) personeli ve İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Arama Kurtarma Ekibi (İNOSAR) ile Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl'den UMKE ekiplerinden toplam 120 kişi katıldı. Tatbikat senaryosu gereği merkez üssü Yeşilyurt ilçesi Haçova Mahallesi olan 6,5 büyüklüğünde deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Gündüzbey Mahallesi'ndeki Hidroelektrik Santrali'nin (Hes) havuzunda çatlaklar oluştuğu, bazı binaların ve bir köprünün yakıldığı, şarampole devrilen araçta sıkışanlar olduğu ihbarı üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. İlk gelen bilgiler doğrultusunda il afad müdürü, valiyi uydu telefonuyla aracılığıyla bilgilendirdi.

Afet acil yardım planında yer alan kriz merkezi, vali başkanlığında toplandı. Şehir merkezinde ve ilçelerde kuvvetli şekilde hissedilen depremin ardından halkın sokaklara çıktığı ve yüksek seviyede panik yaşandığı, birçok yapının hasar gördüğü, yıkıntıların olduğu tespit edildi. Bir aracın şarampole uçtuğu ve içerisinde sıkışanların olduğu ve bögedeki binalarda yıkıntılar meydana geldiği ihbar edildi.

Kriz masasından alınan talimatlarla arama kurtarma ekipleri bölgeye intikal ederek göçükten çıkarılan, şarampole uçan araçtan kurtarılan yaralılar kurtarılarak hastaneye ulaştırıldı.

Malatya’da 4 ilden 120 kişinin katılımıyla düzenlenen bölgesel deprem tatbikatında, temsili olarak gerçekleşen 6,5 büyüklüğündeki sarsıntı sonrası mahsur kalanlar kurtarılarak ilk müdahaleleri yapıldı.

Ülkemizin deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Malatya Vali Yardımcı Ahmet Sait Kurnaz, gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Kurnaz, “Ülkemiz yüzde 90-95 oranında deprem bölgesinde. Bu bizim ülkemizin de gerçeği. Biz bu gerçekle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Bunun yanında diğer doğal afetlere de maruz kalabilmekteyiz. Bu tatbikatta afetlere hazırlık için çok önemli. Bugün burada arkadaşlarımız güzel bir tatbikat gerçekleştirdi. Tabi biz afetlerin olmasını istemiyoruz ama önemlerin alınması çok önemli. 3 ayrı ekibin birimleri büyük bir organizasyona imza atarak, iyi bir sonuç ortaya koydu. Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Tatbikatın çok başarılı geçtiğini dile getiren AFAD Müdürü Hamza Demiralp, bu tür tatbikatların devam etmesinin de çok önemli olduğunun altını çizdi.

CİHAN

Yorumlar