"12 EYLÜL'ÜN İZLERİNİ SİLELİM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu Yassıada’da Demokrasi ve Özgürlük Adaları Temel Atma Törenine katıldı.

Google Haberlere Abone ol
"12 EYLÜL'ÜN İZLERİNİ SİLELİM"

Yassıada ve hemen bitişiğindeki Sivriada’yı müzeye çevirecek proje için adaya gelen Davutoğlu, "Bütün siyasi kadrolara buradan, Yassıada'dan seslenmek istiyorum. Gelin hep birlikte milli iradeyi savunma konusunda taviz vermeyelim. Gelin 12 Eylül darbe Anayasasının izlerini tümden ortadan kaldıralım" ifadesinde bulundu.

"SAVCININ TEHDİT ETMESİNİN KARŞILIĞI YOK"

12 Eylül darbesinin izlerini tamamen silmeden Adnan Menderes’in hakkını vermiş olmayacaklarını belirten Davutoğlu, " Türkiye bir daha hiçbir şekilde böyle bir darbe görmeyecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, 27 Mayıs bir daha tekerrür etmeyecek, izin vermeyeceğiz. Bugün bir savcının bizi bununla tehdit etmesi daha karşılığı olmayan bir husustur" dedi.

"RUHLARINA TANZİM VE HÜRMET İÇİN ALKIŞLAMAYALIM"

Konuşmasına başlamadan önce katılımcılardan alkış yapmamalarını rica eden Başbakan, " Onların ruhlarına tanzim ve hürmet için alkışlamayalım" dedi. 64 yıl önce bugün Demokrat Partinin iktidara geldiğini hatırlatan Davutoğlu," Modern tarihimizde milli irademizin doğrudan tecellisi şeklinde halkımızın iktidara gelmesiydi. Ondan sonraki bütün seçimlerde DP öncülerinin payı vardı" açıklamasını yaptı.

"14 MAYIS 1950 SEÇİMLERİNİ HATIRLAYACAĞIZ"

"Buradaki şehitlerin ikisi benim selefimdir" ifadesinde bulunan Başbakan, " Dışişleri bakanı olduktan sonra ilk Fatin Rüştü Zorlu'nun mezarını ziyaret ettim. Başbakan olunca uğradığım ilk durak dedemin, annemin mezarından önce Adnan Menderes'in mezarıydı. İdama doğru yürüyen o onurlu insanın arkadan çekilen resmi geldi aklıma. İdam sehpasına yürüyen bir milletin iradesiydi. Bu ada çok büyük acılara şahit oldu. Bu ada onurlu davranışlara da sahne oldu. Darbeciler Çankaya'ya geldiklerinde Celal Bayar'ın vakur tavrını unutmak mümkün mü?  Şehit bakanlarımız başta Celal Bayar olmak üzere milli iradenin sözcüsü oldular ve hep öyle anılacaklar. Ne zaman seçime doğru gidiyorsak ki, şimdi öyle 14 Mayıs 1950 seçimini hatırlayacağız. O seçim kazanılmamış olsaydı milli irade bir daha hiç seçilemeyebilirdi" diye konuştu.

"EĞER HUKUKÇULAR BİZ HUKUĞUN ÇİĞNENMESİNE İZİN VERMEYİZ DESEYDİ.."

Bugün Adnan Menderes ve arkadaşlarını yargılayanları kimsenin hatırlamadığını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu," Onu idama götürenler, fetva veren hukukçular bugün kimsenin huzurunda değiller. Bıraktıkları güzel bir hatıra yok.’’ dedi. Türkiye’nin halen 12 Eylül anayasasıyla idare edildiğinin altını çizen Davutoğlu açıklamasına devam etti: Özgürlüklerde direnmediğiniz zaman ortaya çıkacak olumsuz sonuçları değiştirebilmek çok güç olur. Seçimlere, 7 Haziran'a giderken 27 mayıs sonrasında eğer siyasiler, rakiplerimizle seçim meydanlarında hessaplaşırız deyip darbecilere durun diyebilselerdi, eğer hukukçular biz hukukun çiğnenmesine izin vermeyiz deseydi, 27 Mayıslar 12 Eylüller yaşanmazdı.

"12 EYLÜL'ÜN İZLERİNİ SİLELİM"

 Bütün yaşananlardan çıkarılacak dersin, " Özgürlükler ya hep birlikte savunulur ya da hep birlikte kaybedilir" olduğunu belirten Davutoğlu," Bütün siyasi kadrolara buradan, Yassıada'dan seslenmek istiyorum. Gelin hep birlikte milli iradeyi savunma konusunda taviz vermeyelim. Gelin 12 Eylül darbe Anayasasının izlerini tümden ortadan kaldıralım. Darbecinin de vefat ettiği 12 Eylül darbesinin izlerini tümüyle silmeden Adnan Menderes'in hakkını vermiş olamayız. Türkiye bir daha hiçbir şekilde böyle bir darbe görmeyecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, 27 Mayıs bir daha tekerrür etmeyecek, izin vermeyeceğiz. Bugün bir savcının bizi bununla tehdit etmesi daha karşılığı olmayan bir husustur.’’

 

Yorumlar