12 Eylül mağdurları karara sevindi

12 Eylül Davası’nda Orgeneral Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için müebbet hapis kararı çıkmasına ilişkin, dönemin mağdurlarından ilk tepkiler geldi. Davının müdahil avukatlarından Avukat Arif Ali Cangı, 'Müjdeler olsun!' diyerek bugünü,...

Google Haberlere Abone ol
12 Eylül mağdurları karara sevindi

12 Eylül Davası’nda Orgeneral Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için müebbet hapis kararı çıkmasına ilişkin, dönemin mağdurlarından ilk tepkiler geldi. Davının müdahil avukatlarından Avukat Arif Ali Cangı, 'Müjdeler olsun!' diyerek bugünü, 12 Eylül döneminin kapandığı gün olarak niteledi. Cangı, "Artık 12 Eylül suç olduğuna göre, 12 Eylül’ün kirletmiş olduğu tüm yasalar, tüm kurumlar, tüm eylem ve işlemler suç ürünüdür." dedi.

12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyon Başkanı Remzi Çayır ile davayı başından beri izleyen ve 12 Eylül ile mücadele için kurulan İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) Öztürk Türkdoğan, kararı sevinçle karşıladı.

Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya görüntülü olarak katıldı. Mahkeme heyeti, daha sonra sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi. Mahkeme kararının ardından, müdahil avukatları adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

"MÜJDELER OLSUN"

Davının müdahil avukatlarından avukat Arif Ali Cangı, 'Müjdeler olsun' diyerek, bugünü 12 Eylül döneminin kapandığı gün olarak niteledi.

Kararın, 12 Eylül’ün suç olduğunun belgelendiği karar olduğuna dikkat çeken Cangı, “Türkiye toplumuna, Türkiye halklarına müjdeler olsun. Bu kararın dönüştürülmesi, 12 Eylül’ün aşılması yeni bir Türkiye’nin kurulması, demokratik Türkiye’nin kurulması için bu bir başlangıçtır. Artık 12 Eylül suç olduğuna göre, 12 Eylül’ün kirletmiş olduğu tüm yasalar, tüm kurumlar, tüm eylem ve işlemler suç ürünüdür. O zaman hemen derhal 12 Eylül’ü anayasa, yasalar, kurumlar hepsi çöpe atılmalıdır. Kurumlar kapatılmadı. Yarından itibaren yeni bir Türkiye, demokratik Türkiye’nin kurulma şansı vardır. Türkiye’de demokrasiden yana barıştan yana eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesin görevidir." ifadelerini kullandı.

"ANALARIMIZIN FERYATLARINI UNUTMAMAK GEREKİR"

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) Öztürk Türkdoğan da bugün cumartesi anneleri, kayıp yakınları, barış anaları, kadınlar, işkence mağdurlarının, insanlığa karşı suç işlenmiş olan herkesin mutlu bir günü olduğunu söyledi. Türkdoğan, “Bugün adaletin yaralarımızı iyileştirdiği bir gün. Bizler hak savunucuları olarak şunu söylüyoruz; adalet iyileştirir diyoruz. Bugün bir nebze de olsa acılarımın iyileştirilmesine dönük adım atıldı.” ifadesini kullandı. Türkdoğan, bunu bir başlangıç olarak kabul etmek gerektiğini söyledi. Mücadele etme anlamında bir başlangıç olarak kabul etmek gerekir diyen Türkdoğan, “En önemlisi de analarımızın feryatlarını unutmamak gerekir.” diye konuştu.

"ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM"

12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyon Başkanı Remzi Çayır ise “O dönemin işkencesini yaşayanlar, arkadaşlarını cezaevine işkenceye gönderenler olarak, gece yarısı arkadaşlarımızı idama gönderenler olarak katillerin bugün burada müebbet hapse mahkum edilmiş olmaları demokrasi açısından, ülkenin geleceği açısından bir daha bu ülkede işkencelerin olmaması, darbelerin olmaması, milli iradelerin yok olmaması açısından çok önemli buluyoruz. Ağırlaştırılmış müebbet almadılar ama müebbet aldılar ve apoletleriyle birlikte tarihe gömüldüler. Zalimler için yaşasın cehennem." düşüncesini paylaştı.

CİHAN

Yorumlar