12 dakikada kalkış yaparak yangın yerine intikal ediyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 100 kişilik ekiple orman yangınlarına karşı tüm hazırlıklar tamamlandı. Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, yangın helikopterinin, konuşlandığı alandan 12 dakika içinde kalkış yaptığını bildirdi....

Google Haberlere Abone ol
12 dakikada kalkış yaparak yangın yerine intikal ediyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 100 kişilik ekiple orman yangınlarına karşı tüm hazırlıklar tamamlandı. Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, yangın helikopterinin, konuşlandığı alandan 12 dakika içinde kalkış yaptığını bildirdi. Hacıoğlu, yangının ilk 15 ile 20 dakika içinde kontrol etmenin önemli olduğunu söyledi. İlk 20 dakika içinde müdahale edilen yangınların, geniş alana yayılmasını önlediğini belirten Hacıoğlu, yaz ayında poyrazlı havaların her zaman risk oluşturduğunu kaydetti.

Antalya merkez yangınları için Düzlerçamı, batı bölgesinde Kumluca'da ve doğu da Manavgat Türkbeleni mevkiinde Orman Genel Müdürlüğü'nün helikopter konuşlandırdığını hatırlatan Hacıoğlu, gözetleme kulesi görüntüleri ve bir ihbarı alır almaz helikopterin 12 dakika içinde kalkarak olay yerine intikal ettiğini söyledi.

Çoğu zaman bir yangın olayı meydana geldiğinde daha 5 dakika olmadan 'helikopter nerede kaldı' eleştirilerine maruz kaldıklarını anlatan Hacıoğlu, "Helikopterin pistten kalkması tam 12 dakika düşüyor. Otomobil gibi kontağını çevirdikten sonra hareket etmiyor. Antalya'nın doğu bölgesi yangınlarına ihbar alır almaz helikopter hareket ediyor. Yangının durumuna göre takviye helikopter istiyoruz. Orman teşkilatı olarak yangınlarla mücadelede tecrübeliyiz. Yangına müdahale bilgi ve tecrübe ister. Allah muhafaza yanlış bir müdahale sonucunda ateşin ortasında kalır ve can verirsin. Yangının söndürmeye yönelik tüm planları yaparsın, rüzgar tersinden eser bütün planlar boşa çıkabilir. Tecrübe çok önemli." diye konuştu.

Ormanların yangından, ormancıların koruması kadar vatandaşların da sorumlulukları olduğunu belirten Hacıoğlu, halen 21'nci yüzyıl Türkiyesi'nde ormanlık alanlardan geçerken izmarit atılmaması hususunda uyarı ve bilgilendirilmesi, sıcak havalarda piknik yapılmaması, şişe ve şişe kırıklarının ormanlık alanlara atılması ve hasat sonrası anız yakılmasının devam etmesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti. Hacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Hasat sonrası anız yakılmaması için her yıl uyarıda bulunmamamıza rağmen çiftçiler yakmaya devam ediyor. Bu sorun sadece orman ve gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğünün görevi değil. Toplumsal bilinç lazım. Maalesef bu kısır döngü yıllardır devam ediyor. Çiftçi hasat sonrası tarlada kalan anızı işin kolayına kaçarak, yakınca temizleyeceğini düşünüyor. Sonra da yangını kontrol altında tutamayarak orman yangınlarına sebebiyet veriyor." CİHAN

Yorumlar