111 STK, yeni anayasa çalışmalarının tekrar başlamasını istedi

111 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Denge ve Denetleme Ağı(DDA) tarafından yapılan açıklamada, yeni anayasa konusunda çalışmaların devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol
111 STK, yeni anayasa çalışmalarının tekrar başlamasını istedi

111 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Denge ve Denetleme Ağı(DDA) tarafından yapılan açıklamada, yeni anayasa konusunda çalışmaların devam etmesi gerektiği vurgulandı. Siyasi partilere çağrıda bulunan DDA üyeleri, “Yeni bir anayasa süreci derhal başlatılmalı. Güçlü bir denge ve denetleme mekanizması esas alınmalı. Başlatılacak olan yeni anayasa süreci uluslararası standartlar esas alınarak şeffaf ve katılımcı bir şekilde işletilmeli. Temel hak ve özgürlükler anayasada garanti altına alınmalı.” taleplerinde bulundu.

Son günlerde Türkiye’de yaşanan olayları bir anayasa krizi olarak değerlendiren ve sorundan demokratikleşme ile aşılabileceğini düşünen 111 sivil toplum örgütü bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Basın toplantısına, DDA'yı temsilen Marmara Grubu Vakfı'ndan Müjgan Suver; TOBB Adıyaman Kadın Girişimciler Kurulu'ndan Selda Tandoğan - Demirel; Başkent Kadın Platformu'ndan Berrin Sönmez; Yeni Anayasa Girişimi'nden Ayhan Bilgen ve Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan Hasan Seymen katıldı.

Basın toplantısında hazırladıkları bildiriyi sunan DDA üyeleri, Türkiye’de yaşanan krizin etkin bir denge ve denetleme mekanizmasının oluşturulamamış olmasının sonucu olduğuna değindi. Şeffaf ve katılımcı yönetim, yolsuzluk iddiaları ile etkin mücadele, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, siyaset üzerindeki her türlü baskı ve vesayetin kırılması, doğrudan güçlü bir denge ve denetleme sistemi ile sağlanabileceğine yer verildi. Açıklamada; “Anayasal ve siyasal krizin, daha fazla ekonomik ve toplumsal bir krize dönüşmesini önleyebilecek tavır ve yaklaşımlar içinde olmak, sağduyulu davranmak, sivil ve demokratik olmanın gereğidir. Demokratik süreçlerin işletilmesi, kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının gözetilmesi dışında bu krizden çıkış alternatifimizin olmadığını kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Aksi tutum ve girişimler geri dönüşü olmayan tahribata neden olmakta ve sadece siyasete değil yargıya, medyaya ve sivil topluma olan güveni de derinden sarsmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Denge ve Denetleme Ağı üyeleri olarak, demokrasi duyarlılığını ve bundan kaynaklanan beklentiler konusunda gerekenlerin yapılması gerektiğine dikkat çekilerek siyasi partilere ve sivil aktörlere şu mesajlar verildi: “Yeni bir Anayasa süreci derhal başlatılmalı, Güçlü bir denge ve denetleme mekanizması esas alınmalı. Başlatılacak olan yeni Anayasa süreci uluslararası standartlar esas alınarak şeffaf ve katılımcı bir şekilde işletilmeli. Temel hak ve özgürlükler Anayasa’da garanti altına alınmalı.”


CİHAN

Yorumlar