"10 yaşındaki çocuk zarar görmesin diye eylemcilerin arasından uzaklaştırıldı"

İzmir Valiliği, “10 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından gözaltına alınmak istendiği ve bu nedenle altını ıslattığı” haberleriyle ilgili açıklama yaptı.Valilik, haberde fotoğrafları yer alan çocuğun zarar görmemesi için eylemci...

Google Haberlere Abone ol
"10 yaşındaki çocuk zarar görmesin diye eylemcilerin arasından uzaklaştırıldı"

İzmir Valiliği, “10 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından gözaltına alınmak istendiği ve bu nedenle altını ıslattığı” haberleriyle ilgili açıklama yaptı.

Valilik, haberde fotoğrafları yer alan çocuğun zarar görmemesi için eylemci grubun içinden uzaklaştırıldığını, kesinlikle gözaltı işleminin uygulanmadığını, şortundaki ıslaklığında TOMA'ların su ile müdahalesi sonrasında oluştuğunun değerlendirildiğini vurgulayarak, olayın saptırıldığını öne sürdü.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, Soma’daki maden ocağı faciasının ardından şehrin değişik bölgelerinde protesto için kanunsuz eylemler düzenlendiğini ve yapılan uyarılara rağmen eylemlerde şiddet kullanan, bankalara ve kamu mallarına zarar vererek, tahribat yapanlara yönelik, müdahale ve gözaltı işlemi uygulandığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu esnada söz konusu eylemlere iki gün boyunca sürekli olarak katıldığı ve aktif rol aldığı gözlenen basın yayın organlarında bilgi ve görüntüleri aktarılan bahse konu çocuk başta olmak üzere yaşıtı diğer çocuklarla beraber zarar görmemesi ve yaralanmaması amacıyla eylemci grubun içerisinden uzaklaştırılmaya çalışılmış, medya organlarınca da bahse konu bu görüntüler yayınlanmıştır. Bu aşamada yapılan eylemlerde aktif rol aldığı gözlenen çocuğun zarar görmemesi için grubun içerisinden uzaklaştırılmasıdır ve burada gözaltı işlemi kesinlikle uygulanmamıştır. 3-17.05.2014 günü yapılan eylemlerde görülen ve aktif olarak olayların içerisinde yer aldığı anlaşılan çocuğun ve diğer küçük çocukların, suça sürüklenen çocuklardan olup olmadığının tespiti amacıyla, eylem sonrası Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince takiple, gece sokakta yalnız dolaşırken kimliğinin tespiti amacıyla muhafaza altına alınmış, bu çocuğun 2001 doğumlu (13 yaşında) A.K. olduğu, emniyet kayıtlarında bir kez yağma suçundan mağdur, bir kez de kayıp çocuk olarak işlem gördüğü, üç gündür evine gitmediğini çocuğun bizzat kendisinin beyan etmesine rağmen ailesi tarafından kayıp müracaatında bulunulmadığı tespit edilmiş, konu Nöbetçi Çocuk Savcısına aktarılmış, hakkında 2911

Sayılı Kanuna muhalefetten suça sürüklenen çocuk sıfatı ile işlem yapılması, olaya ilişkin video ve fotoğraf kayıtları ile birlikte mesai saatleri içerisinde adliyeye mevcutlu getirilmek üzere ailesine teslim edilmesi talimatı alınmış, alınan talimat gereğince 20.05.2014 tarihinde Cumhuriyet Savcılığı’na götürülmek üzere A.K. adlı çocuk annesine teslim edilmiştir. 4-A.K. nin 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde Talatpaşa Bulvarı üzerinde yasadışı eylem yapan marjinal gruplar içerisinde aktif olarak rol aldığına dair MOBESE kamera kayıtları ve fotoğrafları mevcut olup, şortunda olduğu ifade edilen ıslaklığın TOMA’ların eylemci gruplara su ile müdahalesi sırasındaki ıslanmadan dolayı olduğu değerlendirilmekte, zaten kamera kayıtlarının incelenmesi sonucunda da müdahalenin öncesi ve sonrasında çocukta herhangi bir korku emaresi görülmediği gibi eylemci grupların etki ve yönlendirmesiyle hareket ettiği anlaşılmaktadır.”

CİHAN

Yorumlar