Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına 'somut tehdit' uyarısı

İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarını en düzey güvenlik uyarısının bir altı seviyesinde uyardı. İsrail, vatandaşlarına ülkeyi terk etme tavsiyesinde bulundu

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına 'somut tehdit' uyarısı

İsrail hükümeti, muhtemel IŞİD saldırısı riski nedeniyle vatandaşlarına "en kısa sürede" Türkiye'yi terk etmeleri tavsiyesinde bulundu. İsrail Başbakanlığı Terörle Mücadele Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, mevcut seyahat risk uyarısı 3. seviyeden 2. seviyeye yükseltildi. 3. seviye "somut saldırı tehditlerine", 2. seviye ise "yüksek somut tehditlere" işaret ediyor. Uyarı 1. seviyeye getirilince vatandaşların bulundukları ülkeyi "derhal" terk etmesi tavsiye ediliyor.

İsrail açıklamasında, "Türkiye'ye yönelik mevcut seyahat uyarısı temel somut tehditten, yüksek somut tehdide çıkarmaya karar verildi. Vatandaşlara ülkeyi ziyaret etmeme ve Türkiye'deki İsraillilerin de ülkeyi en kısa zamanda terk etmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, 19 Mart'ta İsrail vatandaşlarının hayatını kaybettiği İstiklal Caddesi'ndeki saldırıların IŞİD'in Türkiye'de turistik yerlere yönelik saldırı tehdidinin yüksek olduğunu gösterdiği de belirtildi. 

Açıklamada "Ülkedeki terörist yapı Türkiye'deki İsraillilerin de aralarında bulunduğu turistlere yönelik ülkenin genelinde ilave saldırıları planlamayı sürdürüyor" denildi.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ 

Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın da İsrail'in açıklamasıyla ilgili ülkelerin bu gibi saldırıların ardından kendi güvenlik tedbrileri çerçevesinde açıklamalar yapabileceklerini söyledi.

Kalın "Brüksel saldırısından sonra da farklı ülkelerden benzer adımlar gördük. İstanbul İstiklal Caddesi saldırısının ardından İsrail ile karşılıklı temaslar oldu, taziyelerini ilettiler. Terörün istediği zaten bu, hayatı askıya almak, buna izin verilmemeli. Teröristleri sevindirecek bir psikoloji içerisine girilmemeli" diye konuştu.

Yorumlar