Senetle ev alırken mağdur olmayın

Konut kredisinde faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle parası olan vatandaşlar gayrimenkul piyasasında senetli alıma yöneliyorlar.

Google Haberlere Abone ol
Senetle ev alırken mağdur olmayın

Ev, konut veya herhangi bir gayrimenkul alım sürecini sıkıntısız tamamlasanız bile özellikle kanunlara tam olarak uyulmadan yapılan işlemlerden dolayı, ilerleyen zamanlarda çeşitli cezalarla karşı karşıya kalınabiliyor. Ev alma sürecinde dikkatli olmak ve gerekli mevzuata kesinlikle uymak gerekiyor.

Konut alcak vatandaşların mağdur olmamaları için uyarılarda bulunan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcı Hatice Kolçak "inşaat şirketleri, banka faizleri yüksek olduğundan kredi kullanmak istemeyen tüketiciye konut satabilmek için kendi bünyelerinde, kendilerinin belirlediği fiyattan uzun vadeli sıfır faizli senetli satış yapıyorlar" dedi.

Yasaya göre bu senetlerin nama, yani alacaklının adına yazılması ve ciro edilemeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğinin dikkat çeken Kolçak "senetli satışlarda borcun tamamı için tek senet yapılamayacağı gibi, senetlerin her bir taksit için ayrı ve nama yazılı düzenlemesi gerekiyor. Her bir taksit için ayrı ayrı senet hazırlanması lazım. Ayrıca senetlerin nama yazılı yani alacaklının adının yazılı olması ve arkasında, ‘Nama yazılıdır, ciro edilemez' notunun bulunması gerekiyor. Böylece bu senetler 3. kişiler tarafından tahsile verilemeyecek, verilse bile borçlu bu duruma itiraz hakkına sahip olabilecektir. Şayet yüklenici şirket inşaatı bitirmez ise tüketici imzalamış olduğu senetten ötürü icraya verildiğinde itiraz edebilecek ve senedi ödemeyecektir" dedi.

Yorumlar