Polis şiddetine 19 yıl sonra tazminat

Anayasa Mahkemesi, 19 yıl önce polis şiddetine maruz kaldıktan bir süre sonra hayatını kaybeden şahsın yakınları tarafıdan açılan davada tazminata hükmetti

Google Haberlere Abone ol
Polis şiddetine 19 yıl sonra tazminat

Anayasa Mahkemesi, polisin darp etmesinden sonra hastaneye gidemeyen ve üç gün sonra yaşamını yitiren Şükrü Talay’ın ailesinin yaptığı başvuru hakkında karar verdi.

AYM, 19 yıl önce gerçekleşen olayda polislere mahkemece verilen hapis cezalarının Yargıtay’ca üç kez bozulmasıyla, “yaşam hakkının ihlal edildiğini” ifade etti ve manevi tazminata hükmetti.

İddialara göre Şükrü Talay, 29 Ağustos 1997’de arkadaşları M.Ç. ve Î.T. île Van merkezinden köyüne gitmek üzere İ.T.’ye ait kamyonetle yola çıktı.

Aynı tarihte Van’da geçici görevli bulunan Hakkari Emniyet Müdürlüğü Özet Harekat Şube Müdürlüğünde görevli olan polisler de Hakkari’ye gitmek üzere saat 14:00 sıralarında araçlarıyla yola çıktılar.

Polisler, saat 15:10’da Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan Güzeldere’ye geldikleri sırada bir kamyoneti yolda ters çeviren PKK'lılar ile çatışmaya girdiklerini söylediler.

O sırada Albayrak Jandarma Komutanlığında görevli bulunan uzman çavuş M.T.’ye, Güzeldere geçidinden polis memurlarının bulunduğu bölgeye doğru şüpheli bir aracın gittiği telsizle bildirildi. M.T. de durumu polislere iletti.

Çatışmanın sonlanmasının ardından polisler, Van’dan gelen araçları durdurup aramaya başladı. Şükrü Talay ve arkadaşlarının içinde bulunduğu araç da durduruldu.

Polislerin araçtan inmelerini istemesi üzerine M.Ç. ve İ.T. bu isteğe uydu ancak Talay araçtan inmeyi kabul etmedi.

Bazı polisler Talay’ı çekerek araçtan indirdi, silah dipçiği ile vurmaya ve tekmelemeye başladı.

Yaralanan Talay, olay yerinde durdurulan başka bir araçta bulunan tanık Ö.K. ve bir jandarma erinin de yardımıyla kucaklanarak aracına götürüldü. Talay, 31 Ağustos 1997’de hayatını kaybetti.

Yıllarca farklı mahkelerde görülen dava son olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Anayasa Mahkemesinin 6 Ocak 2016 tarihli kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kararda, “Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiği” belirtildi.

Makbule Talay’a 35 bin TL manevi tazminat ve mahkeme masraflarının ödenmesine oybirliğiyle hükmedildi.

 

Yorumlar