Nokta dergisi yöneticileri hakkındaki dava

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçu yönünden açılan dava dosyasının, Adalet Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesine hükmetti

Google Haberlere Abone ol
Nokta dergisi yöneticileri hakkındaki dava

Nokta dergisi yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan'ın, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 12 yıl 2'şer aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandıkları davada, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçu yönünden açılan dava dosyasının, Adalet Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda başka bir esasa kaydedilmesine karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya sanıklar Murat Çapan ve Cevheri Güven katıldı. Davanın müştekisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay da duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, Adalet Bakanlığı'nın "Cumhurbaşkanına hakaret' suçuna ilişkin davaların ayrı yürütülmesi"ne yönelik genelgesinin olduğu hatırlatılarak, bu suçtan açılan dava dosyasının ayrılması hususunda, Cumhuriyet Savcısı Lütfi Karabacak'ın görüşü soruldu. Savcı Karabacak, genelge doğrultusunda, "Cumhurbaşkanına hakaret" yönündeki dava dosyasının ayrılmasını talep etti.

Bu taleple ilgili beyanda bulunan sanık avukatlarından Kadir Kökten, "Biz her iki suçlamaya ilişkin yargılamanın, delil olarak bir dergi kapağı gösterilmesi nedeniyle birlikte yürütülmesi kanaatindeyiz. Dosyaların ayrılmasına muvafakat etmiyoruz." dedi. Söz alan sanıklar da, dosyaların ayrılmasını kabul etmediklerini söyledi.

DOSYALAR AYRILDI

Savcılık talebine ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarının ayrı yürütülmesi yolundaki Adalet Bakanlığı genelgesi uyarınca, sanıklar hakkındaki, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamaları nedeniyle açılan kamu davasının ayrılarak yeni bir esasa kaydedilmesine karar verdi.

Savunmaları sorulan sanıklar, hazırladıkları ve beraat talebinde bulundukları savunma içerikli dilekçelerini mahkemeye sundu.

Esasa ilişkin görüşü sorulan Savcı Karabacak, dosyadaki mevcut deliller, sanıkların üzerlerine atılı suçlara yönelik savunmaları ve bu savunmaların aksini gösterecek herhangi bir delilin bulunmadığının göz önüne alınarak, sanıkların, "örgüt propagandası yapmak" suçunu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verilmesini istedi.

Sanık avukatı Kökten, mütalaaya katıldığını ifade ederek, müvekkillerinin beraatini istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçu nedeniyle ayrılan dosyanın işlemlerinin ve akıbetinin beklenilmesine oy çokluğuyla hükmederek, duruşmayı 15 Nisan'a erteledi. Bu karara, üye hakim Ferhat Korkmaz, "dosyanın geldiği aşamaya göre esasa ilişkin karar verilmesi gerektiği" uyarısında bulunarak muhalefet etti.

Yorumlar