MGK'dan sınırda güvenli bölge kararı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
MGK'dan sınırda güvenli bölge kararı
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), mayıs ayı olağan toplantısı yapıldı. Toplantıda 'terör' konusu öncelikli gündem maddesi oldu. Buna göre sınırda IŞİD ile mücadele kapsamında sınırda güvenli ve silahlardan arındırılmış bir bölgenin gerekliliği vurgulandı. Toplantıda PKK ile mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 5,5 saat sürdü. Toplantı aynı zamanda, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan 65. Hükümet üyelerinin katıldığı ilk Milli Güvenlik Kurulu olma özelliğini taşıyor.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası yayınlanan bildiride, "Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler, terör ve teröristle mücadelede gelinen aşama, milli güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan Paralel Devlet Yapılanması'na karşı alınan tedbirler görüşülmüştür." ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen ve Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında kurulan 65. Hükümet üyelerinin katıldığı ilk MGK olma özelliğini taşıyan, 5,5 saat süren toplantı ile ilgili yapılan açıklamada, terör, paralel yapı, Suriye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, NATO Zirvesi ile ırkçı davranışlara ilişkin konuların görüşüldüğü belirtildi.

"Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler, terör ve teröristle mücadelede gelinen aşama, milli güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan Paralel Devlet Yapılanması'na karşı alınan tedbirler görüşülmüştür." ifadesine yer verilen bildiride kamu düzenini sağlamak amacıyla yerleşim yerlerinde itina ile icra edilen operasyonlarla vatandaşların en kısa sürede huzurlu ve güvenli bir ortama kavuşturulması, sıkıntıların giderilmesi gerektiğinin teyit edildiği bildirildi.

Ayrıca, "Devletin hukuk sınırları içinde, kararlılık ve hassasiyetle yürüttüğü operasyonlar neticesinde, halkın desteğini alamayan ve teslim olmaktan başka çaresi bulunmayan terör örgütünün ve siyasi uzantılarının bölgede yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olamayacağı vurgulanmıştır." ifadesinin yer aldığı bildiride şunlar kaydedildi:

"Suriye'de halen devam eden iç savaşın ülkemizdeki terör olaylarına zemin hazırladığı, aynı zamanda tüm dünyaya yönelen tehdidin de alt yapısını oluşturduğu gerçeğinden hareketle, uluslararası toplumun daha duyarlı olması gerektiği ifade edilmiştir.

AVRUPA'YA PYD VE YPG TEPKİSİ

Bölücü terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG'nin Prag, Stockholm, Berlin ve Paris'te temsilcilik açmasına izin verilmesinin, ülkemizi kana bulayan teröristlere imkan ve cesaret verdiği, bu tutumun dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağını, verilen kararın yeniden değerlendirilmesinin Türkiye tarafından beklendiğinin altı çizilmiştir.

DAEŞ terör örgütüne karşı yürütülen mücadele ile bu örgütün ülkemize yönelik saldırıları, kapsamlı şekilde değerlendirilmiş, terörden arındırılmış güvenli bölge ile uçuşa yasak bölge uygulamasının gerekliliği bir kez daha ortaya konmuştur." 

Varşova'da yapılacak NATO Zirvesi'nde, NATO tarafından ittifakın tüm üyeleri için güven artırıcı ve caydırıcılık sağlayacak tedbirlerin alınmasının gerektiğinin de ifade edildiği bildiride, Filistin, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler hakkında kurula bilgi sunulduğu aktarıldı.

Dünyadaki ırkçı davranış olaylarının da görüşüldüğü belirtilen bildiride, "Son yıllarda Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, dünya barışı için tehdit oluşturan İslam karşıtı nefret söylemleri ile fiili saldırılara varan ırkçı davranışlar konusunda kurula bilgi verilmiş, siyaset, hukuk, medya ve sivil toplum kuruluşları alanlarında alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir." ifadesine yer verildi.

Yorumlar