Mehmet Baransu 'zaman aşımı' istedi

Taraf gazetesi yazarı Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Çoban'ın "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haber nedeniyle yargılandığı davada Baransu zamanaşımı talep etti

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Baransu 'zaman aşımı' istedi

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haber kapsamında, "devletin gizli belgelerini ifşa etikleri" iddiasıyla 30 yıl 2'şer aydan 50 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunan Baransu ve avukatları katıldı.

Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'nin avukatlarının katıldığı duruşmayı, gazeteci Nazlı Ilıcak da izledi.

Duruşmada söz alan Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, usule ilişkin itirazlarının olduğunu belirterek, davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşme kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Mahir Merdun, bir önceki celse dava konusu belgelerin temin edilmesine ilişkin adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulması amacıyla MİT'e, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ve İçişleri Bakanlığı'na müzekkere yazıldığını belirterek, gelen cevap yazılarında söz konusu belgenin sızdırılmasına ilişkin herhangi bir adli ve idari soruşturma yapılmadığının tespit edildiğinin bildirildiğini tutanağa geçirdi.

Duruşmada söz alan Mehmet Baransu, "Ben 2 Aralık 2013 tarihli MİT belgesini yayınlamaktan ve fişleme belgelerinden yargılanıyorum. Bahse konu belgeyi ben o tarihte değil 6 ay önce 13 Haziran 2013 tarihinde Taraf Gazetesi'nde yayınladım. Biz bu belgenin buraya gelmesini istiyoruz. Bu belgenin altında ''Bu doküman resmi belge değildir. İstihbari belge olarak kullanılmaktadır. Resmi belge olarak kullanılamaz' şeklinde not vardır. Bu belgenin aslı mahkemeye geldiğinde mahkemeniz bunu görecektir" dedi.

BARANSU'NUN 200 MAKALESİ İNCELENDİ

MGK Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatı Emel Bulak da, söz konusu davanın Mehmet Baransu'nun 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararını manşetten yayınladığı habere ilişkin görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Mehmet Baransu'nun 200 adet makalesini ve haberini inceledik. 2007-2011 yılları arasında haberlerinin odak noktasının TSK olduğunu, Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe, daha sonra da MİT ve mevcut siyasi iktidar olduğu, bu haberlerde sistematik olarak dezenformasyon ürettiği, Türkiye'deki önemli operasyonlar öncesi bir algı operasyonu yaptığı anlaşılmaktadır. Olaylar üzerinde analiz ve yorum yapmaktan ziyade davaların tarafı gibi hareket ettiği anlaşılmaktadır. Gelinen bu noktada kamuoyunda ve kendi meslektaşlarınca da destek bulmadığı görülmektedir."

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının MİT ve MGK'ya ait belgelerinin asıllarının dosyaya getirtilmesi talebini reddederek, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Aydın tarafından hazırlanan iddianamede, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararının, Taraf gazetesinin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasında Baransu'ya ait "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberle manşetten yayımlandığı kaydedildi.

İddianamede, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Çoban ve Baransu'nun, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve ifşa ettikleri belirtilerek, sanıkların "devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları temin etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri istihsal ve basın yoluyla ifşa etme" suçlarından 30 yıl 2'şer aydan 50 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

 

 

Yorumlar