Karkamış ilçesinde olağanüstü durum

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde olağanüstü durumlar yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Karkamış ilçesinde olağanüstü durum
Suriye sınırında bulunun Gaziantep'in Karkamış ilçesinde olağanüstü durumlar yaşanıyor. Gün içinde 4 havan topu mermisinin düşmesinden sonra ilçeyi terk edilmesi yönünde tavsiye kararı alındı. İlçedeki kamu personelleri 2 gün boyunca izinli sayıldı. 

Suriye'nin IŞİD denetimindeki Carablus kentinden atılan 1 havan mermisi daha Karkamış Belediyesi'nin bahçesine düştü. Polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulundu. Halk ilçeyi boşaltıyor. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. İlçenin belediye başkanı resmi bir boşaltma talebi olmadığını açıkladı.

Atılan havan mermisinin ardından sınırda konuşlu birlikler Carablus'taki IŞİD hedeflerini ateş altına aldı. Belediye hoparlörlerinden vatandaşların evlerinden çıkmamaları yönündeki yapılan anonsların ardından polisler ise ilçe meydanına gelerek basın mensuplarının ve vatandaşların güvenli bölgelere gitmesini istedi.

İlçeden ayrılmak isteyen ama aracı olmayanlar için ise Kaymakamlık önüne minibüsler getirtildi.

Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Carablus kenti 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Carablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bin tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı.

Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Carablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı. 

BELEDİYE BAŞKANI YALANLADI

CNN Türk'e bağlanan Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, 'ilçenin polis tarafından boşaltıldığı' bilgisini yalanladı. Kocaaslan, "İlçe boşaltılmıyor ama bazı vatandaşlar ilçeden ayrılıyor" dedi. 

GAZİANTEP VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Gaziantep Valiliğince, Halep'in Cerablus ilçesinde, terör örgütü DAEŞ ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında devam eden çatışmalardan seken bazı havan mermilerinin Karkamış ilçe merkezine düşmesi üzerine kentin bazı mahallelerindeki vatandaşların daha güvenli bölgelerde bulunmaları, ilçedeki kamu görevlilerinin de 2 gün süreyle idari izinli sayılmalarının uygun görüldüğü bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Karkamış ilçesiyle Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesi arasındaki müşterek sınırın terör örgütü DAEŞ'ın kontrolündeki bölgeden, bugün Karkamış ilçe merkezine 7, sınır hattındaki Yarımca Mahallesi'ne 2 olmak üzere toplam 9 havan mermisi atıldığı belirtildi.

Yapılan saldırılarda can ve mal kaybının bulunmadığı kaydedilen açıklamada, "Karkamış ilçemizin şehir merkeziyle birlikte, sınır hattındaki Öncüler, Türkyurdu, Karanfil, Kıvırcık, Beşkılıç ve Yarımca mahallerinde ikamet eden vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından daha güvenli bölgelerde bulunmaları, ilçemizde görev yapan kamu görevlilerimizin hizmetleri aksatmayacak şekilde 2 gün süreyle idari izinli sayılmaları Valiliğimizce uygun görülmüştür." bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar