İİT 13. İslam Zirvesi'nin gündemi Filistin

İstanul'da toplanan İİT 13. İslam Zirvesi'nin gündeminde Filistin meselesi var

Google Haberlere Abone ol
İİT 13. İslam Zirvesi'nin gündemi Filistin

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, Filistin meselesinin en önemli davalarından biri olduğunu belirterek "Uluslararası camia içinde barış sürecinin tekrar devam ettirilmesi konusunda önemli bir adım atılmalıdır. Bir kaç hafta öncede, Cakarta'da bununla alakalı bir zirve yapıldı. Biz, bu davanın imajını yeniden düzenlemeliyiz ve bunu en ön safa getirmeliyiz. Umuyoruz ki, bu zirvede yapacaklarımız, bu davamıza hizmet edecek ve pratik adımlar atılmasını sağlayacaktır" dedi.

Medeni, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi Konferansı Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada toplantıya hitap etmenin kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söyledi.

Ortak İslami eylemi daha iyi bir noktaya getireceklerini anlatan Medeni, zirveye ev sahipliğinden ötürü Türkiye Cumhuriyeti hükümetine, halkına ve liderlerine gösterdikleri başarılı organizasyondan ve oynadıkları lider rolü için teşekkür etti. Gelecek 2 yıl boyunca zirve başkanlığının Recep Tayyip Erdoğan'a geçeceğini hatırlatan Medeni, 12. dönem başkanlığındaki çalışmalardan dolayı da Mısır'a teşekkürlerini iletti.

İslam dünyasında, son dönemde bir çok olumlu gelişmenin yanında çatışmaların da görüldüğünü aktaran Medeni, "Dünyamız önemli sıkıntılarla karşı karşıya. Bu sıkıntılar birbirleriyle iç içe. Bir yerden başka bir yere sıçrayabilmekte. Bizler çalışmalarımızı ve çabalarımızı birleştirmek suretiyle bizim isteklerimizi yerine getirecek bir ortam yaratma konusunda çalışmamız lazım. Çünkü insanların barışını, kalkınmasını ve güvenliğini sağlamak zorundayız" diye konuştu.

"TERÖRİZM İLERLEMEYİ BALTALAMAKTA"

Medeni, terörle mücadele etmek durumunda olduklarına dikkati çekerek, terörizmin bütün reform ve ilerlemeyi baltalamakta olduğunu dile getirdi. Medeni, "Bunun yanı sıra Müslümanlar arasında nefret körüklenmektedir. Müslümanlara karşı da islamofobinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu aşırılık sosyal yapıyı bozmaktadır. Bunun yanında da adalet, kalkınma ve refah gibi önemli konulara balta vurmaktadır" ifadelerini kullandı.

Medeni, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın en önemli davalarından birisinin Filistin meselesi olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Uluslararası camia içinde barış sürecinin tekrar devam ettirilmesi konusunda önemli bir adım atılmalıdır. Bir kaç hafta öncede, Cakarta'da bununla alakalı bir zirve yapıldı. Biz, bu davanın imajını yeniden düzenlemeliyiz ve bunu en ön safa getirmeliyiz. Umuyoruz ki bu zirvede yapacaklarımız, bu davamıza hizmet edecek ve pratik adımlar atılmasını sağlayacaktır."

MEZHEPSEL BÖLÜNME SORUNU

Mülteci krizine de değinen Medeni, önemli bir mülteci kriziyle karşı karşıya olduğunu aktardı. Medeni, mezhepsel bölünmelere de dikkati çekerek "Bu bölünmeler bizi sarmalamakta ve durumuzu kötü hale getirmekte, toplumlarımızı ve topluluklarımızı etkilemekte ve sosyal meselelere neden olmakta" dedi.

Çalışmalarda şeffaf ve kararlılıkla hareket edilmesi tavsiyesinde bulunan Medeni, realitelerin değiştirilmesi ve farklılıkların giderilmesi konusunda birlikte çalışma iradesini ortaya konulmasını istedi.

Medeni, 10 yıllık eylem programının kendileri için önemli bir araç olacağını ve program içerisindeki unsurların da hayata geçmesinin önemli olduğunu kaydetti.

 

Yorumlar